Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oostergeest: koetshuis met muur in Warmond

Kasteel Buitenplaats

Laan van Oostergeest 1
2361GA Warmond (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1765


Beschrijving van Oostergeest: koetshuis met muur

Omschrijving KOETSHUIS met MUUR behorende tot de buitenplaats Oostergeest. Achter het huis gelegen koetshuis annex paardenstal uit 1765. Oorspronkelijk grensde het koetshuis met de zijmuur (zuid) aan het schoolmeestershuis. Sinds de afbraak van het schoolmeestershuis in 1862 heeft de zuidkant een blinde gevel. De kloostermuur is nog aanwezig. Restauratie in 1980 (waarbij in de achtergevel twee openslaande deuren zijn aangebracht) en in 1990. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken rood bakstenen koetshuis staat op een hardstenen plint onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de voorgevel twee dubbele inrijdeuren met smal bovenlicht en een meerruits venster. Dakkapel met meerruits venster en houten zijstukken. De enkele inrijdeur in de kopgevel aan de noordkant geeft toegang tot de paardenstal. Daarboven een dakkapel. Waardering KOETSHUIS met MUUR is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van een buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510517
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oostergeest: koetshuis met muur in Warmond

Oostergeest: houten schuur

Laan van Oostergeest 1
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving HOUTEN SCHUUR behorende tot de buitenplaats Oostergeest. In de moestuin een op rechthoekige grondslag gebouwde houten schuur ..

Oostergeest: tuinkoepel

Laan van Oostergeest 1
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving TUINKOEPEL behorende tot de buitenplaats Oostergeest. In de noordoosthoek van de parkaanleg gelegen koepel opgetrokken uit ho..

Oostergeest: tuinkoepel

Laan van Oostergeest 1
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving TUINKOEPEL behorende tot de buitenplaats Oostergeest. Ten westen van het huis gelegen 'Koepel op duin' gebouwd in 1862 en opg..

Oostergeest: priëel

Laan van Oostergeest 1
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving PRIEEL behorende tot de buitenplaats Oostergeest. Direct naast het huis staande houten priëel gebouwd omstreeks 1900 op rech..

Oostergeest: ooievaarsnest

Laan van Oostergeest 1
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving OOIEVAARSNEST behorende tot de buitenplaats Oostergeest. Staande op de open weide voor het huis een houten ooievaarsnest uit ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oostergeest: koetshuis met muur in Warmond