Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene begraafplaats, grafkelder familie Van Limburg Stirum in Oranjewoud

Graf Begraafplaats

Marijkemuoi-wei, Brongerga
8410AA Oranjewoud (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: kort voor 1916 1916 kort voor 1916


Beschrijving van Algemene begraafplaats, grafkelder familie Van Limburg Stirum

Inleiding De GRAFKELDER van de familie Van Limburg Stirum is vóór 1916 gebouwd in opdracht van de C.L.A.J. graaf van Limburg Stirum op de begraafplaats van de vm. kerk van Brongerga. De voorgevel is in opvallende neo-classicistische trant opgetrokken. Een gebogen afrit leidt van het toegangshek der begraafplaats direct naar de grafkelder. Omschrijving De grafkelder bestaat uit een grotendeels ingegraven rechthoekig bouwblok van één bouwlaag uitgevoerd in beton en gedekt door een lichthellend zadeldak. In de zijgevels zijn twee luchtopeningen uitgespaard. De voorgevel is iets royaler uitgevoerd zodat het achterliggende bouwsel aan het oog wordt onttrokken. De dubbele metalen deuren met sierhangwerk worden geflankeerd door twee pilasters bekleed met rode granito kunststeen. De getoogde kroonlijst bevat boven de pilasters de familiewapens van de echtelieden Maria de Blocq van Scheltinga (links) en Charles Louis Adrien Juste graaf van Limburg Stirum (rechts), met de naam VAN LIMBURG STIRUM in diepreliëf er tussen. Het geheel wordt afgesloten door een tympaan. Het ingegraven toegangspad heeft gemetselde zijwanden van gele bakstenen, afgedekt met een betonnen balustrade en een zandvloer. Voor de toegangsdeuren is een gedeelte bevloerd met gele bakstenen. Waardering De grafkelder van de familie Van Limburg Stirum is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als bijzonder object in de typologische ontwikkeling van de grafkelder, - vanwege de redelijke mate van belang voor de geschiedenis van de techniek, m.n. de betonbouw, - vanwege de hoge mate van esthetische kwaliteit, - vanwege de bijzondere detaillering van het gebouw, - vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur, - vanwege de redelijke mate van typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510499
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene begraafplaats, grafkelder familie Van Limburg Stirum in Oranjewoud

Algemene begraafplaats, klokkenstoel

Marijkemuoi-wei, Brongerga
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Op het kerkhof een door een zadeldak overhuifde klokkestoel. Klokkestoel met klok van anonieme gieter uit de 13e eeuw, diam. 58 cm.

Klemburg, tuinmanswoning

Marijkemuoi-wei 7
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
HUIS Klemburg, waarschijnlijk slechts het tuinmanshuis van het buitengoed Klemburg, waarbij ook de thans z.g. Tjaardaberg behoorde. Pand ond..

Belvédère of uitkijktoren

Berg v. Brongerga/Tj. Bos (bij)
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Inleiding De BELVEDERE of uitkijktoren is 20 meter hoog en staat op de zgn. "Berg van Brongerga", die een hoogte heeft van 10 meter. De uit..

Tjaarda's Bos/Belvédère: wandelpark

Tjaarda's Bos (bij)
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Inleiding Het WANDELPARK behorend bij de Belvédère werd vermoedelijk in 1917 aangelegd. Tien jaar eerder, in 1907, kocht de logementhoude..

Oranjestein, tuinmanswoning

Bieruma Oostingweg 11
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Tuinmanswoning in chalet-stijl met gotische vensters, plm. 1840.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)