Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Interbellum-architectuur in Heerenveen

Woonhuis

Koningin Julianaweg 38
8443DR Heerenveen
Friesland

Bouwjaar: rond 1910 1910 rond 1910


Beschrijving van Woonhuis in Interbellum-architectuur

Inleiding Het vrijstaande WOONHUIS is rond 1910 in Heerenveen gerealiseerd. Het pand in Interbellum-architectuur staat op een ruim eigen perceel op de hoek van de Kon. Julianaweg en de Rijksweg. Een oprijlaan aan de noordwestzijde van het perceel leidt naar de entree aan de op de Kon. Julianaweg georiënteerde voorgevel. In het gazon rond de woning staat onder andere een solitaire rode beuk. Het terrein wordt deels begrensd door een ligusterhaag en een houten hekwerk; aan de zijde van de rijksweg door een droge sloot. Het ruime grasveld aan de achterzijde wordt door bomen omgeven. De oorspronkelijke kruispannen zijn vervangen door tuile-du-nord pannen. Aan de zuidoostzijde van het pand staat een houten schuurtje. In 1969 is een garage bijgebouwd ten noordwesten achter het woonhuis. Deze garage en het schuurtje zijn voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang. Omschrijving Het woonhuis van één bouwlaag is op vierkante grondslag gebouwd en bijna symmetrisch van opzet. Het overstekende, enigszins ingezwenkte tentdak is (thans) belegd met tuile-du-nord pannen; op de nok is een gemetselde schoorsteen. Het tentdak wordt aan de voorzijde doorbroken door het als zelfstandig bouwvolume uitgewerkte, hoger opgetrokken middenrisaliet met schilddakje en zinken piron. Het opgaand muurwerk bestaat uit bruine bakstenen met een rollaag ter hoogte van de plint. Alle vensters hebben een bakstenen afzaat en een streklaag. De entree met ééntreeds gemetselde stoep bevindt zich in de risalerende middenpartij onder een houten luifel met trekstangen. De houten voordeur is voorzien van een venster met siersmeedwerk. Aan weerszijden van de deur zijn verticale meerruits vensterstroken onder strek met geel matglas. Dezelfde vensterstroken zijn te vinden boven de entree; deze worden geflankeerd door twee zesruitsvensters. Aan weerszijden van het middenrisaliet bevinden zich in de symmetrisch ingedeelde voorgevel twee kruisvensters met luiken. In de westgevel bevinden zich twee dezelfde vensters. Aan de oostgevel is een uitbouw onder plat dak met twee zesruitsvensters in de zijgevel en een houten deur aan de achterzijde. Twee H-vensters met luiken bevinden zich in de oostgevel aan weerszijden van de uitbouw. Aan de achterzijde bevindt zich een uitbouw met platte dakafsluiting; daarboven is een uitgemetselde kajuit onder wolfdakje. De H-vensters in de aanbouw en de kruisvensters in de achtergevel van het hoofdgebouw zijn alle voorzien van luiken. Het interieur is oorspronkelijk wat betreft indeling en detaillering. Waardering Het woonhuis, rond 1920 in Heerenveen gebouwd, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege: - de hoge mate van esthetische kwaliteit van het zorgvuldig vormgegeven ontwerp, - de hoge mate van architectonische gaafheid van het ex- en interieur, - de markante ligging van het pand op de hoek van de Kon. Julianaweg en de Rijksweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510481
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Interbellum-architectuur in Heerenveen

Hoge Dak Het Hoge Dak (voorm. landhuis Schoterland)

Koningin Julianaweg 45
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Inleiding Het markante houten WOONHUIS, vh. landhuis Schoterland thans genaamd Het Hoge Dak, werd in 1920 gerealiseerd in opdracht van T. B..

Tolhuisje

Koningin Julianaweg 2
Heerenveen
Tolhuisje XIX.

Woudoord

Koningin Wilhelminaweg 11
Heerenveen
Inleiding VILLA 'Woudoord' is in 1908 gerealiseerd naar ontwerp van K.P.C. de Bazel uit Bussum, in opdracht van T.C. van Eijk Bijleveld. H..

Woudoord, prieel

Koningin Wilhelminaweg 11
Heerenveen
Inleiding Het houten draaibare PRIEEL is gelegen in de tuin van de in 1908 naar ontwerp van K.C.P. de Bazel gebouwde villa Woudoord. Eenzel..

De Nijhorst

Marktweg 77
Heerenveen
Inleiding VILLA 'De Nijhorst' is in 1913 in Heerenveen gerealiseerd naar ontwerp van C.J. Wierda uit Heerenveen. Het ontwerp is benvloed do..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Interbellum-architectuur in Heerenveen