Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klokkenstoel met 2 klokken in Gersloot

Kerkelijk Gebouw

Aengwirderweg 394
8457CC Gersloot (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: 15e eeuw (ene klok) 1618 (andere klok) 1925 (klokkenstoel) 1982 (restauratie) 1500 15e eeuw (ene klok) 1618 (andere klok)


Beschrijving van Klokkenstoel met 2 klokken

Inleiding De dubbele KLOKKESTOEL uit ca 1925 met twee oude LUIDKLOKKEN staat aan het zgn. omlooppad op het terrein van de in 1834 afgebroken kerk van Gersloot. Het terrein doet sedertdien dienst als begraafplaats. De begraafplaats is omsloten door boombeplanting en is bereikbaar via een zandpad. De klokkestoel werd in 1982 gerestaureerd. Naast de klokkestoel staat een houten baarhuisje dat van ondergeschikt belang is voor bescherming van rijkswege. Omschrijving De geheel in gewapend beton gecontstrueerde dubbele klokkestoel staat op negen 'benen'. Acht daarvan staan op gele bakstenen poeren met een natuurstenen deksteen. In het midden van de stoelconstructie staat een negende been zonder poer. Het geheel wordt gedekt door een overstekend betonnen zadeldak, waarop teer. De 'benen' van de klokkestoel zijn onderling verbonden door een systeem van betonnen verbindingstukken, horizontaal en diagonaal, die de klokkestoel stijfheid geven. Op het middenbeen aan het zandpad zijn sporten aangebracht. Het betonnen zadeldak wordt bekroond door een smeedijzeren versiering met pijnappel en een sierlijke windvaan. In de klokkestoel hangen twee klokken: één zonder jaartal, vermoedelijk uit de 15de eeuw; de ander uit 1618 (met opschrift), gegoten door Hans Falck van Nueremberg te Leeuwarden. Waardering De betonnen klokkestoel met twee luidklokken is van algemeen cultuur-historisch en architectuurhistorisch belang; - vanwege de cultuurhistorische waarde van de luidklokken, - als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling van de klokkestoel, - vanwege de redelijke mate van belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, met name als vroeg voorbeeld van experimenteren met gewapend beton, - vanwege de hoge mate van gaafheid, - vanwege de bijzondere zeldzaamheid van betonnen klokkestoelen in het algemeen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510476
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klokkenstoel met 2 klokken in Gersloot

Woonhuis met Jugendstil-details

Aengwirderweg 294
Tjalleberd (Gemeente Heerenveen)
Inleiding Het WOONHUIS, met decoratieve elementen ontleend aan de Overgangs-architectuur, is in 1906 gebouwd naar ontwerp van architect S. ..

Aengwirder Tsjerke (Hervormde kerk)

Pastoriesingel 1
Tjalleberd (Gemeente Heerenveen)
Ned. Herv. Kerk. In 1742 gebouwde eenvoudige kerk in de 19e eeuw met een dwarspand uitgebreid. Preekstoel XVII. Eenklaviers orgel gemaakt do..

Boerderij met voorhuis met Jugendstil-elementen

Aengwirderweg 245
Luinjeberd (Gemeente Heerenveen)
Inleiding De BOERDERIJ met blokvormig voorhuis is in 1909 gerealiseerd, evenals de bij het object behorende schuur. Het voorhuis, in Overga..

Tripgemaal

Hooivaartsweg 14
Gersloot (Gemeente Heerenveen)
Inleiding Het Trip-GEMAAL uit 1876 vormt samen met de bijbehorende machinistenwoning een complex. In 1875 werden plannen en voorbereidingen..

Tripgemaal, machinistenwoning in chaletstijl

Hooivaartsweg 16
Gersloot (Gemeente Heerenveen)
Inleiding Het WOONHUIS voor de machinist van het vm. poldergemaal werd in 1915 in Overgangsarchitectuur gebouwd. Het woonhuis ligt op een r..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klokkenstoel met 2 klokken in Gersloot

Foto's (1)