Oranjehoeve, stookhok in Oudeschoot

Schoterlandseweg 63
8451KB Oudeschoot (gemeente Heerenveen)

Bouwjaar: waarsch. 1867 1867 waarsch. 1867

Beschrijving van Oranjehoeve, stookhok

Inleiding Het STOOKHOK, thans kantoor, is waarschijnlijk in 1867 gebouwd als onderdeel van het boerderijcomplex 'Oranjehoeve'. Het stookhok is haaks op de westgevel van de boerderij georiƫnteerd. De deur is vernieuwd en het interieur is gewijzigd. Omschrijving Het stookhok heeft een zadeldak belegd met gesmoorde gegolfde Friese pannen. Het opgaand muurwerk bestaat uit bruine bakstenen. Twee getoogde negenruitsvensters onder rollaag bevinden zich in de noord- en zuidgevel. De boezem van de schouw is nog aanwezig; deze is met rozetankers in de gevel verankerd. Waardering Het stookhok, onderdeel van het boerderijcomplex 'Oranjehoeve' is van algemeen belang: - als onderdeel van het visueel en ruimtelijk gave boerderijcomplex, - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de boerderij, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)