Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oranjehoeve, mestbergplaats (De Goudmijn) in Oudeschoot

Boerderij

Schoterlandseweg 63
8451KB Oudeschoot (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: 1867


Beschrijving van Oranjehoeve, mestbergplaats (De Goudmijn)

Inleiding De SCHUUR genaamd De Goudmijn is in 1867 gebouwd als onderdeel van het boerderijcomplex 'Oranjehoeve'. De schuur is achter de boerderij gebouwd als bewaarplaats voor mest. Omstreeks 1850 begon men in Friesland te experimenteren met het overdekt opslaan van mest. Deze schuur is de enig overgebleven overdekte mestberging in Friesland uit die begintijd. In de schuur is een deels ingebouwde garage van recentere datum. Omschrijving De schuur is gebouwd op een langgerekt rechthoekig grondplan en is drie travee├źn diep. Het onbeschoten zadel-schilddak is gedekt met zwart gesmoorde Hollandse pannen. Op de nok zijn naaldpannen voorzien van een palmetdecoratie. De schuur is geheel van hout met een open zijwandconstructie met standvinken, waarop de daksporen rusten. De kapconstructie rust op houten kolommen met radiaire schoren op hoge gemetselde poeren. De gebruikte palen zijn ongekant; de stijlen van de standvinken hebben merktekens. Waardering De schuur voor mestberging, behorend bij het boerderijcomplex 'Oranjehoeve', is van cultuurhistorisch en typologisch belang: - vanwege de hoge mate van belang als bijzondere uitdrukking van een landbouwhistorische ontwikkeling, - vanwege de hoge mate van belang wegens innovatieve waarde, - als oorspronkelijk onderdeel van het ruimtelijk en visueel gave boerderijcomplex, deel uitmakend van een te beschermen dorpsgezicht, - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de boerderij, - vanwege de redelijke mate van constructieve gaafheid, - vanwege de hoge mate van zeldzaamheid als vroeg voorbeeld van een overdekte mestbewaarplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510474
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oranjehoeve, mestbergplaats (De Goudmijn) in Oudeschoot

Oranjehoeve

Schoterlandseweg 63
Oudeschoot (Gemeente Heerenveen)
Inleiding De BOERDERIJ van het kop-romp type heeft een complexe voorgeschiedenis. Ter plaatse stond een boerderij van het Zuidfriese type, ..

Oranjehoeve, stookhok

Schoterlandseweg 63
Oudeschoot (Gemeente Heerenveen)
Inleiding Het STOOKHOK, thans kantoor, is waarschijnlijk in 1867 gebouwd als onderdeel van het boerderijcomplex 'Oranjehoeve'. Het stookhok..

Saksische boerderij

Schoterlandseweg 7
Mildam (Gemeente Heerenveen)
Geheel bakstenen Saksische boerderij, blijkens jaartalankers uit 1685. Hoge puntgevel met vlechtingen en topsieranker.

Tjongermolen

bij Schoterlandseweg 7 Schoterlandseweg 07 2 bij Schoterlandseweg 7
Mildam (Gemeente Heerenveen)
Inleiding POLDERMOLEN "De Tjongermolen". Mooi aan de rand van de gekanaliseerde Tjonger gelegen achtkantige monninksmolen, in 1983 verplaat..

Hervormde kerk met klokkenstoel

Schoterlandseweg 37
Mildam (Gemeente Heerenveen)
NED. HERV. KERK. Eenvoudig gebouwtje uit 1726. Op het kerkhof een klokkestoel met zadeldak. Klokkestoel met klok van P. Overney, 1688, diam...

Kaart & Routeplanner

Route naar Oranjehoeve, mestbergplaats (De Goudmijn) in Oudeschoot

Foto's (4)