Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Julia Jan Woutersstichting, hek op grachtdam in Oudeschoot

Overig

Schoterlandseweg 45
8451KA Oudeschoot (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: mog. 18e eeuw (dam) tussen 1873 en 1892 (hek) 1800 mog. 18e eeuw (dam) tussen 1873 en 1892 (hek)


Beschrijving van Julia Jan Woutersstichting, hek op grachtdam

Inleiding HEK op de grachtdam van de vm. buitenplaats Veenwijk op het terrein van de Julia Jan Wouters Stichting. In 1845 werd de buitenplaats Veenwijk en een deel van de bijbehorende terreinen gekocht door Jan Wouters. Tussen 1873 en 1892 is het buiten Veenwijk gewijzigd; uit deze periode dateert vermoedelijk ook het hekwerk; de dam kan uit de 18de eeuw dateren. Bij testament had de laatste eigenaresse Julia Hartsinck-Wouters, dochter van Jan Wouters, bepaald haar kapitaal grotendeels te bestemmen "tot het doen verblijf houden voor hun leven met geheel onderhoud van ongehuwde en behoeftige dames uit den fatsoenlijken en beschaafden stand, de ouderdom van vijfenveertig jaren bereikt hebbende en geboren in de provincie Friesland" op het buitenhuis Veenwijk. Het buitenhuis bleek ongeschikt voor de huisvesting en in 1901 besloot men een nieuw huis te laten bouwen, naar ontwerp van en door Joh. Borger uit Joure, voortgezet door J.G. Brouwer uit Oranjewoud. Enkele bouwelementen van het oude Veenwijk zijn daarbij gespaard gebleven waaronder het hekwerk. Omschrijving In de zuidgracht ligt een gele bakstenen dam met ingezwenkte keermuren. Op beide damwanden staan taps toelopende ijzeren hekstijlen met twee leuningen, waarvan de bovenste aan de uiteinden een krul heeft, gestoken in hardstenen neuten. Midden op de damwanden aan weerszijden staan hardstenen hekstijlen. De stijlen hebben een plintje, afgebiljoende hoeken, een ruitvormig reliƫf aan de zuidzijde en een samengestelde bekroning. Deze bekroning wordt gevormd door een lijstje en een platte piramidaal toelopende afdekplaat met er tussenin het opschrift: VEEN / WIJK //. Aan de grachtzijde van de hekstijlen staan smeedijzeren vleugelstukken en aan de binnenzijde hangen twee ijzeren draaihekken. Waardering Het hekwerk uit het laatste kwart van de 19de eeuw op de grachtdam is van algemeen belang: - als historische erfafscheiding en toegang van het vm. buiten Veenwijk, - vanwege de hoge mate van gaafheid, - vanwege de hoge mate van visuele gaafheid met het terrein van het complex Julia Jan Wouters Stichting waardoor de betekenis van het geheel wordt versterkt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510470
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Julia Jan Woutersstichting, hek op grachtdam in Oudeschoot

Julia Jan Wouters Stichting, hoofdgebouw

Schoterlandseweg 45
Oudeschoot (Gemeente Heerenveen)
Inleiding Het HOOFDGEBOUW van de JULIA JAN WOUTERS STICHTING, ter plaatse van het vm. landhuis Veenwijk. Tussen 1873 en 1892 is het buitenh..

Julia Jan Woutersstichting, bos, park, tuin en zonnewijzer

Schoterlandseweg 45
Oudeschoot (Gemeente Heerenveen)
Inleiding De geschiedenis van de BOS-, PARK- en TUINAANLEG nabij de Julia Jan Wouters Stichting hangt nauw samen met de voormalige buitenpl..

Julia Jan Woutersstichting, grafheuvel met grafkelder

Schoterlandseweg 45
Oudeschoot (Gemeente Heerenveen)
Inleiding OMGRACHTE RONDE GRAFHEUVEL met GRAFKELDER van de familie Bienema. De familie Bienema liet in 1763, ongeveer ter plaatse van een v..

Julia Jan Woutersstichting, tuinmanswoning

Schoterlandseweg 43
Oudeschoot (Gemeente Heerenveen)
Inleiding De TUINMANSWONING bij de Julia Jan Wouters Stichting, thans directiewoning, is in 1901 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant geb..

Landhuisje met gotiserende vensters

Tjeerd Roslaan 4
Oudeschoot (Gemeente Heerenveen)
Landhuisje van een verdieping met gotiserende vensters.

Kaart & Routeplanner

Route naar Julia Jan Woutersstichting, hek op grachtdam in Oudeschoot

Foto's (1)