Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Julia Jan Woutersstichting, tuinmanswoning in Oudeschoot

Woonhuis

Schoterlandseweg 43
8451KA Oudeschoot (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: 1901 1940-1949 (verb., 2x) 1969 (verb.)
Architect: J.G. Brouwer Brouwer JG J.G. Brouwer


Beschrijving van Julia Jan Woutersstichting, tuinmanswoning

Inleiding De TUINMANSWONING bij de Julia Jan Wouters Stichting, thans directiewoning, is in 1901 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant gebouwd naar ontwerp van J.G. Brouwer, dorpstimmerman van Oranjewoud. Hij heeft meer van dit type dienstwoningen gebouwd voor de landgoedeigenaren van Oranjewoud. Het woonhuis ligt op de zuidoosthoek van het Stichtingsterrein, tegen de boomwal van de terreinafscheiding aan. Tussen het hoofdgebouw en de tuinmanswoning bestond een verbinding via een elektrische bel. Het interieur van het huis werd in de jaren 1940, 1949, 1969 en recentelijk gemoderniseerd. De bij het huis behorende houten garage valt buiten de bescherming van rijkswege. Omschrijving Het woonhuis heeft een L-vormige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag onder een samengesteld overstekend zadeldak op klampen. Het overstekende dak is voorzien van een eenvoudige sierhanebalk met siermakelaar voorzien van gezaagde opzetstukjes. Het dak is gedekt met zwart gesmoorde gegolfde Friese pannen, met uitzondering van het noordelijk dakschild dat is belegd met rode ongeglazuurde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken uit roodbruine strengpersbakstenen op een gepleisterde plint. De gevel is verticaal geleed door een vrijwel geheel omlopende zandstenen band, ter hoogte van de onderdorpels van de vensters die enigszins naar voren springen; in de segmentbogen van de vensters zijn tectonische decoraties. In de korte zuidgevel van de woonkamer zijn twee getoogde H-vensters onder een getoogde strekboog met kunststenen aanzetstenen en een sluitsteen met diamantkop. In de geveltop is een drielichtvenster, een zgn. melkmeisje. Het middenvenster is rondbogig, het onderste gedeelte van de ruiten is voorzien van een kruisvormige geleding. De oostelijke zijgevel is gedeeltelijk gewijzigd door het dichtmetselen van een zij-ingang en bevat thans slechts een provisiekelderraam met diefijzers en een getoogd H-venster. De noordgevel is gewijzigd en heeft een achterdeur. De korte westelijke gevel heeft een ijzeren roosvenstertje en een getoogde hoofdingang. De gevels in de winkelhaak zijn vrijwel geheel blind: er is slechts een smal H-venster aan de zuidzijde. In de hoek staat vanouds een betonnen regenwaterput. Waardering De dienstwoning uit 1901 die behoort bij de Julia Jan Wouters Stichting is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische verhouding, nl. als dienstwoning gesitueerd op een hoek van terrein, - vanwege de hoge mate mate van belang voor de visuele en structurele gaafheid van het complex als geheel, - vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het object, - als essentieel en voorheen functioneel onderdeel van het totale complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510468
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Julia Jan Woutersstichting, tuinmanswoning in Oudeschoot

Julia Jan Wouters Stichting, hoofdgebouw

Schoterlandseweg 45
Oudeschoot (Gemeente Heerenveen)
Inleiding Het HOOFDGEBOUW van de JULIA JAN WOUTERS STICHTING, ter plaatse van het vm. landhuis Veenwijk. Tussen 1873 en 1892 is het buitenh..

Julia Jan Woutersstichting, bos, park, tuin en zonnewijzer

Schoterlandseweg 45
Oudeschoot (Gemeente Heerenveen)
Inleiding De geschiedenis van de BOS-, PARK- en TUINAANLEG nabij de Julia Jan Wouters Stichting hangt nauw samen met de voormalige buitenpl..

Julia Jan Woutersstichting, hek op grachtdam

Schoterlandseweg 45
Oudeschoot (Gemeente Heerenveen)
Inleiding HEK op de grachtdam van de vm. buitenplaats Veenwijk op het terrein van de Julia Jan Wouters Stichting. In 1845 werd de buitenpla..

Julia Jan Woutersstichting, grafheuvel met grafkelder

Schoterlandseweg 45
Oudeschoot (Gemeente Heerenveen)
Inleiding OMGRACHTE RONDE GRAFHEUVEL met GRAFKELDER van de familie Bienema. De familie Bienema liet in 1763, ongeveer ter plaatse van een v..

Hervormde kerk (Skoattertsjerke)

Schoterlandseweg 24
Oudeschoot (Gemeente Heerenveen)
Ned. Herv. KERK. In 1752 opgetrokken eenvoudig eenbeukig gebouw met dakruiter. Aan de westgevel gebeeldhouwde aanzetkrullen met datum. In de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Julia Jan Woutersstichting, tuinmanswoning in Oudeschoot

Foto's (1)