Tjaarda's Bos/Belvédère: wandelpark in Oranjewoud

Tjaarda's Bos (bij)
8410AA Oranjewoud (gemeente Heerenveen)

Beschrijving van Tjaarda's Bos/Belvédère: wandelpark

Inleiding Het WANDELPARK behorend bij de Belvédère werd vermoedelijk in 1917 aangelegd. Tien jaar eerder, in 1907, kocht de logementhouder A.W. Tjaarda de zgn. Berg van Brongerga en het aangrenzende opstrekkende bosperceel. Vermoedelijk is een deel van het bosperceel in 1917 gekapt ten behoeve van o.a. de houten uitkijktoren op de verhoging en is een ander deel heringericht als wandelpark in Gemengde tuinstijl. Omschrijving Het wandelpark heeft een langerekte vorm als gevolg van de historische verkavelingsstructuur en wordt van de weg gescheiden door een wal. Het padenbeloop is zeer eenvoudig en bestaat uit een enigszins verhoogd en slingerend wandelpad in het midden van het perceel ingeplant met hulst en vliegden; holle paden in de vorm van een 8, die het middenpad kruisen met bolle perken; vanaf het uiteinde van de achtvorm een rechte beukenlaan, die naast de Belvedere uitloopt op een tamelijk open terrein waarop voorheen een speeltuin. Waardering Het wandelpark bij de Belvédère is van algemeen cultuurhistorische waarde: - vanwege de betekenis van het park als onderdeel van het complex, - vanwege de wijze van verkaveling en inrichting van het gebied, - vanwege de bijzondere betekenis voor het aanzien van het gebied, - vanwege de eenvoudige aanleg die de waarde van het complex verhoogt, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van de aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)