Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tjaarda's Bos/Belvédère: wandelpark in Oranjewoud

Tuin Park Landgoed

Tjaarda's Bos (bij)
8410AA Oranjewoud (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: 1917-1924


Beschrijving van Tjaarda's Bos/Belvédère: wandelpark

Inleiding Het WANDELPARK behorend bij de Belvédère werd vermoedelijk in 1917 aangelegd. Tien jaar eerder, in 1907, kocht de logementhouder A.W. Tjaarda de zgn. Berg van Brongerga en het aangrenzende opstrekkende bosperceel. Vermoedelijk is een deel van het bosperceel in 1917 gekapt ten behoeve van o.a. de houten uitkijktoren op de verhoging en is een ander deel heringericht als wandelpark in Gemengde tuinstijl. Omschrijving Het wandelpark heeft een langerekte vorm als gevolg van de historische verkavelingsstructuur en wordt van de weg gescheiden door een wal. Het padenbeloop is zeer eenvoudig en bestaat uit een enigszins verhoogd en slingerend wandelpad in het midden van het perceel ingeplant met hulst en vliegden; holle paden in de vorm van een 8, die het middenpad kruisen met bolle perken; vanaf het uiteinde van de achtvorm een rechte beukenlaan, die naast de Belvedere uitloopt op een tamelijk open terrein waarop voorheen een speeltuin. Waardering Het wandelpark bij de Belvédère is van algemeen cultuurhistorische waarde: - vanwege de betekenis van het park als onderdeel van het complex, - vanwege de wijze van verkaveling en inrichting van het gebied, - vanwege de bijzondere betekenis voor het aanzien van het gebied, - vanwege de eenvoudige aanleg die de waarde van het complex verhoogt, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van de aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510464
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tjaarda's Bos/Belvédère: wandelpark in Oranjewoud

Belvédère of uitkijktoren

Berg v. Brongerga/Tj. Bos (bij)
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Inleiding De BELVEDERE of uitkijktoren is 20 meter hoog en staat op de zgn. "Berg van Brongerga", die een hoogte heeft van 10 meter. De uit..

Tjaarda's Bos/Belvédère: hekpijlers

Tjaarda's Bos (bij)
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Inleiding Twee HEKPIJLERS flankeren de toegang tot het zgn. Tjaarda's Bos. Samen met een aardwal sluiten ze het terrein van de openbare we..

Oranjestein, tuinmanswoning

Bieruma Oostingweg 11
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Tuinmanswoning in chalet-stijl met gotische vensters, plm. 1840.

Algemene begraafplaats, klokkenstoel

Marijkemuoi-wei, Brongerga
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Op het kerkhof een door een zadeldak overhuifde klokkestoel. Klokkestoel met klok van anonieme gieter uit de 13e eeuw, diam. 58 cm.

Algemene begraafplaats, grafkelder familie Van Limburg Stirum

Marijkemuoi-wei, Brongerga
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Inleiding De GRAFKELDER van de familie Van Limburg Stirum is vóór 1916 gebouwd in opdracht van de C.L.A.J. graaf van Limburg Stirum op de..

Kaart & Routeplanner