Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woudoord, prieel in Heerenveen

Tuin Park Landgoed

Koningin Wilhelminaweg 11
8443EJ Heerenveen
Friesland

Bouwjaar: 1908
Architect: K.P.C. de Bazel Bazel 1908 2 K.P.C. de Bazel


Beschrijving van Woudoord, prieel

Inleiding Het houten draaibare PRIEEL is gelegen in de tuin van de in 1908 naar ontwerp van K.C.P. de Bazel gebouwde villa Woudoord. Eenzelfde type prieel is te vinden bij Klein Jagtlust in Oranjewoud. Omschrijving Het prieel heeft een zeskantige plattegrond; de voorzijde is breder dan de achterzijde. Het staat met zes ijzeren wieltjes op een rail, waarop het kan draaien. Het houten tuinhuisje is aan drie zijden gesloten. Aan de achterzijde is een lichtopening zonder raam. Het tuinhuisje wordt afgedekt door een zadel-schilddak waarop bitumen, met aan de voorzijde een onversierde windveer. De geopende voorzijde van het prieel wordt gestut door vier slanke, houten, afgebiljoende kolommen, in combinatie met een decoratief toegepaste hangwerkconstructie. Tussen de buitenste kolommen zijn twee smalle opengewerkte hekwerkjes. De kolommen dragen met eenvoudige korbeeltjes de onderste ligger van het pseudohangwerk dat is opgevuld met kraalhout. Het middelste gedeelte heeft een eenvoudig gedecoreerde onderrand en snijwerk in de hoekvulling. De top wordt bekroond door een eenvoudige makelaar. Aan de hoekstijlen zijn handgrepen om het prieel te kunnen draaien. Waardering Het prieel in de tuin van villa Woudoord, in 1908 in Heerenveen tot stand gekomen, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als oorspronkelijk onderdeel van de tuinaanleg behorend bij de villa, - vanwege de esthetische kwaliteit door de ornamentiek, - vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid, - vanwege de hoge mate van typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510458
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woudoord, prieel in Heerenveen

Woudoord

Koningin Wilhelminaweg 11
Heerenveen
Inleiding VILLA 'Woudoord' is in 1908 gerealiseerd naar ontwerp van K.P.C. de Bazel uit Bussum, in opdracht van T.C. van Eijk Bijleveld. H..

De Nijhorst

Marktweg 77
Heerenveen
Inleiding VILLA 'De Nijhorst' is in 1913 in Heerenveen gerealiseerd naar ontwerp van C.J. Wierda uit Heerenveen. Het ontwerp is benvloed do..

Woonhuis in Interbellum-architectuur

Koningin Julianaweg 38
Heerenveen
Inleiding Het vrijstaande WOONHUIS is rond 1910 in Heerenveen gerealiseerd. Het pand in Interbellum-architectuur staat op een ruim eigen pe..

Tolhuisje

Koningin Julianaweg 2
Heerenveen
Tolhuisje XIX.

Herema State

Marktweg 75
Heerenveen
Herena State. In 1832 gebouwd landhuis.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)