Heilige Geestkerk, pastorie in Heerenveen

Crackstraat 13
8441ES Heerenveen

Architect: H.C.M. van Beers Beers 1935 H.C.M. van Beers

Beschrijving van Heilige Geestkerk, pastorie

Inleiding De PASTORIE van de R.K. kerk, gewijd aan de H. Geest, is als onderdeel van het complex in 1934-'35 in Interbellum-architectuur gerealiseerd naar ontwerp van H.C.M. van Beers uit Huis ter Heide bij Zeist; hoofdaannemer was Jos Nyenhuis uit Arnhem. Het huis is met de kerk verbonden door een 'hals'. De recentelijke nieuwbouw (vergaderruimten) achter de pastorie is voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang. Omschrijving De PASTORIE is op een rechthoekig grondplan gebouwd. Het pand is in twee bouwlagen opgetrokken in bruin bezande bakstenen. Het flauw hellende, overstekende schilddak is belegd met leien. Op het zuidelijke dakvlak een gemetselde schoorsteen. In de 'hals' tussen woonhuis en kerk is een houten geverniste voordeur, met een tweetreeds betonnen stoep onder een betonnen luifel. Boven de luifel is een smal bovenlicht met glas-in-lood. In de voorgevel is een driezijdige erker en een balkon met een gemetselde balustrade erop. De H-vensters op de begane grond, met glas-in-lood bovenlichten onder rollaag, hebben bakstenen afzaten. De rechthoekige vensters op de verdieping bevinden zich direct onder de dakvoet. De achtergevel wordt op de begane grond ingedeeld door H-vensters met glas-in-lood bovenlichten. De deur heeft een glas-in-lood bovenlicht en een drietreeds gemetselde stoep. Waardering De pastorie, in 1934-35 in Heerenveen gebouwd naar ontwerp van H.C.M. van Beers, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als oorspronkelijk onderdeel van het visueel gave complex, - vanwege het bijzondere belang van het object binnen het oeuvre van de architect, - vanwege de redelijke mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp, - vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)