Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilige Geestkerk, pastorie in Heerenveen

Kerkelijk Gebouw

Crackstraat 13
8441ES Heerenveen
Friesland

Bouwjaar: 1934-1935 1935 1934-1935
Architect: H.C.M. van Beers Beers 1935 H.C.M. van Beers


Beschrijving van Heilige Geestkerk, pastorie

Inleiding De PASTORIE van de R.K. kerk, gewijd aan de H. Geest, is als onderdeel van het complex in 1934-'35 in Interbellum-architectuur gerealiseerd naar ontwerp van H.C.M. van Beers uit Huis ter Heide bij Zeist; hoofdaannemer was Jos Nyenhuis uit Arnhem. Het huis is met de kerk verbonden door een 'hals'. De recentelijke nieuwbouw (vergaderruimten) achter de pastorie is voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang. Omschrijving De PASTORIE is op een rechthoekig grondplan gebouwd. Het pand is in twee bouwlagen opgetrokken in bruin bezande bakstenen. Het flauw hellende, overstekende schilddak is belegd met leien. Op het zuidelijke dakvlak een gemetselde schoorsteen. In de 'hals' tussen woonhuis en kerk is een houten geverniste voordeur, met een tweetreeds betonnen stoep onder een betonnen luifel. Boven de luifel is een smal bovenlicht met glas-in-lood. In de voorgevel is een driezijdige erker en een balkon met een gemetselde balustrade erop. De H-vensters op de begane grond, met glas-in-lood bovenlichten onder rollaag, hebben bakstenen afzaten. De rechthoekige vensters op de verdieping bevinden zich direct onder de dakvoet. De achtergevel wordt op de begane grond ingedeeld door H-vensters met glas-in-lood bovenlichten. De deur heeft een glas-in-lood bovenlicht en een drietreeds gemetselde stoep. Waardering De pastorie, in 1934-35 in Heerenveen gebouwd naar ontwerp van H.C.M. van Beers, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als oorspronkelijk onderdeel van het visueel gave complex, - vanwege het bijzondere belang van het object binnen het oeuvre van de architect, - vanwege de redelijke mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp, - vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510455
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilige Geest Kerk Heerenveen 02.JPG

De Heilige Geestkerk is de rooms-katholieke parochiekerk van de Heilige Geest in Heerenveen.

De huidige R.K. kerk, de vierde, werd in het centrum gebouwd circa 50 meter ten westen van Crackstate. Het ontwerp is van architect H.C.M. van Beers en is in traditionalistische stijl. De driebeukige kerk kwam in 1933 gereed. Het gebouw heeft een kleine torenspits en een toren, waarin zich drie klokken bevinden, met een hoge spits. De kansel komt uit het atelier van de beeldhouwer Friedrich Wilhelm Mengelberg. De kerk is een rijksmonument.

De geschiedenis van de R.K. parochie in Heerenveen begon in 1636. De groei van de gemeente had tot gevolg dat men grotere kerken moest bouwen. In 1842 werd het derde gebouw, naast Oenemastate, in gebruik genomen. Deze kerk bleef in gebruik tot 1933, maar werd later gesloopt.

Sinds 2014 vormen de gemeenschappen van Heerenveen, Wolvega, Steggerda en Frederiksoord de HH. Petrus en Paulus parochie.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Heilige Geestkerk, pastorie in Heerenveen

Heilige Geestkerk, orgel

Crackstraat 13
Heerenveen
R.K. kerk vanwege het orgel, uit 1867, gebouwd door de orgelmakers gebr. Adema te Leeuwarden. Het instrument is, op een paar stomme pijpen n..

Heilige Geestkerk

Crackstraat 13
Heerenveen
Inleiding De KERK, gewijd aan de Heilige Geest, is in 1934-'35 in Heerenveen gebouwd. Het ontwerp (1932), onder Interbellum-architectuur me..

Deftig woonhuis onder tentdak met twee schoorstenen waarop borden

Breedpad 21
Heerenveen
Deftig vroeg 19e eeuws WOONHUIS onder tentdak met twee schoorstenen waarop borden.

Woonhuis en een pakhuis met elkaar verbonden middels een berging

K R Poststraat 7
Heerenveen
Inleiding Het object bestaat uit een WOONHUIS en een PAKHUIS, met elkaar verbonden middels een berging. Het geheel is in 1937 in opdracht v..

Crackstate (Gemeentehuis)

Oude Koemarkt 14
Heerenveen
Crack State, GEMEENTEHUIS. Op omgracht terrein gelegen indrukwekkend woonhuis, waarschijnlijk in 1606 gesticht door Hippolytus Crack als rec..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)