Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Lambertuskerk: kerkgebouw in De Weere

Kerkelijk Gebouw

Driestedenweg 1
1663BD De Weere (gemeente Opmeer)
Noord Holland

Bouwjaar: 1907
Architect: Nicolaas Molenaar sr.


Beschrijving van St. Lambertuskerk: kerkgebouw

Omschrijving Symmetrisch opgezet driebeukig KERKGEBOUW met vijfzijdig koor aan de zuidwestzijde en met vierkante toren tegen de noordoostzijde van het schip. Het muurwerk is aan de buitenzijde uitgevoerd in rode baksteen, verticaal geleed door diverse reeksen van steunberen, spitsboogvormige vensteropeningen en spaarvelden. De voorzijde van de kerk (NO) wordt gedomineerd door de centraal geplaatste toren met hoge achthoekige spits die aan vier zijden is voorzien van een uurwerk. Ook het muurwerk van de toren heeft een verticale geleding, onder meer door op de hoeken geplaatste steunberen, spitsboogvensters boven de centraal geplaatste hoofdingang en op de verdieping, reeksen van spitsvormige spaarvelden en galmgaten. De toren wordt geflankeerd door lage kapellen, waarvan de linkerkapel (ZO) de doopkapel is. Deze kapellen worden op hun beurt weer geflankeerd door onder tentdak geplaatste volumes waarin zich de linker- en rechteringang bevinden. De torenspits wordt net als het zadeldak van de kerk en de diverse dakschilden van de kappen boven nevenruimten en dakkapellen, bedekt met lei in Maasdekking. Het schip heeft een lengte van zes traveeën. De zijbeuken hebben in elke travee een groot spitsboogvenster, de lichtbeuk heeft in elke travee een reeks van drie gekoppelde spitsboogvensters. Deze spitsboogvensters hebben ijzeren harnassen met non-figuratief glas-in-lood. Aan de binnenzijde is het muurwerk voornamelijk uitgevoerd in witgrijze en antracietkleurige kalkzandsteen, afgewisseld met gele en rode baksteen in een horizontale geleding. De structuur van het muurwerk is echter verticaal en wordt onder meer gevormd door de arcades en de kolonnetten. De arcades hebben samengestelde pijlers waarbij in de basementen gebruik is gemaakt van een strook hardsteen en in de kapitelen van zandsteen. Zandsteen bevindt zich ook in de kapiteelvormige overgang tussen de kolonnetten en de geboorte van de gordelbogen. Het spitse tongewelf boven het middenschip bestaat uit beschot tussen gemetselde gordelbogen. De zijschepen hebben vierdelige kruis-ribgewelven, met gewelfvelden in gele baksteen. De overspanning van de gordelbogen heeft bij de aanzet van het gewelf spanstaven. Links (ZO) van het priesterkoor bevindt zich de sacristie, met onder meer het oorspronkelijke houtwerk met briefpaneel-decoratie. Het kerkinterieur bevat nog diverse oorspronkelijke kunstwerken zoals het hoofdaltaar en de beide altaren van de zijschepen, gepolychromeerde sculpturen, het doopvont en het kerkorgel aan de noordoostzijde onder een hoog spits gewelf in het torenlichaam bevindt zich een driezijdig houten orgelbalkon op schragen ten behoeve van het zangkoor, bereikbaar via een hardstenen wenteltrap. Waardering De kerk is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische en situationele waarde en als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het St. Lamberiuscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510440
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Lambertuskerk
Lambertuskerk De Weere.jpg
Plaats De Weere
Gebouwd in 1905-1907
Restauratie(s) 1963
Gewijd aan Lambertus van Maastricht
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  510440
Architectuur
Architect(en) Nicolaas Molenaar sr.
Bouwmateriaal Baksteen, zandsteen
Stijlperiode Neogotiek
Titelkerk
Bisdom Haarlem-Amsterdam
Portaal:  Christendom

De Sint-Lambertuskerk is een rooms-katholieke kerk aan de Driestedenweg 1 in De Weere.

Op deze plaats stond oorspronkelijk een kerkgebouw uit 1816, dat in 1854 werd vergroot. De huidige kerk werd in 1905-1907 gebouwd. Architect Nicolaas Molenaar sr. ontwierp een driebeukige kerk in neogotische stijl. De kerk werd op 6 mei 1907 ingewijd. Bij een grote brand in 1963 raakte de kerk zwaar beschadigd en ging een deel van het interieur verloren. De kerk werd geheel gerestaureerd.

Het schip heeft zes traveeën, met een vijfzijdig priesterkoor. Aan de voorzijde staat de toren met naaldspits. Binnen wordt het middenschip overdekt door een houten tongewelf, de zijbeuken worden overdekt door stenen kruisribgewelven.

De kerk wordt tot op heden gebruikt door de parochie Sint-Jans Geboorte. Het kerkgebouw, de pastorie uit 1850 en het hekwerk voor de kerk zijn rijksmonumenten.

Bron

Externe linkMonumenten in de buurt van St. Lambertuskerk: kerkgebouw in De Weere

St. Lambertuskerk: pastorie

Driestedenweg 1
De Weere (Gemeente Opmeer)
Omschrijving PASTORIE behorende tot de St. Lamberiuskerk en midden 19de-eeuws, bestaande uit rechthoekig bouwvolume met lijstgevel. De past..

St. Lambertuscomplex: tuinhek

Driestedenweg 1
De Weere (Gemeente Opmeer)
Omschrijving Monumentaal midden 19de-eeuws TUINHEK dat de ondiepe voortuin van de pastorie scheidt van de openbare weg. Het ijzeren tuinhek..

Stolpboerderij met bijbehorend hek

Driestedenweg 45
De Weere (Gemeente Opmeer)
Inleiding Volgens gevelsteen in 1913 gebouwde STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noordhollandse type. De boerderij straat aan de westzijde va..

De Postgalei

Westerstraat 55
Sijbekarspel (Gemeente Medemblik)
De Postgalei. Stolphoeve met dwarseind. Voor- en rechter zijgevel op de hoeken besloten door geblokte en onderverdeelde vlakke lisenen. H..

Stolphoeve

Zuideinde 51
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Stolphoeve met rechts boven de voorgevel houten geveltop. Vensters en gootconsoles in oude stijl aangebracht. XVIII-XIX.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)