Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bijgebouw aan de westzijde van de voormalige pastorie met aanbouw aan de noordwesthoek in Aartswoud

Kerkelijk Gebouw

Schoolstraat 47
1719AT Aartswoud (gemeente Opmeer)
Noord Holland

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Bijgebouw aan de westzijde van de voormalige pastorie met aanbouw aan de noordwesthoek

Inleiding BIJGEBOUW aan de westzijde van de voormalige pastorie met aanbouw aan de noordwesthoek. NB: de aanbouw valt niet onder de bescherming. Omschrijving Bijgebouw op rechthoekige oost-west gerichte plattegrond bestaande uit één bouwlaag onder overstekend zadeldak, bedekt met een zwarte Hollandse pan. Het zadeldak heeft aan de noord- en zuidzijde rijk bewerkte houten schoren. Aan de oost- en westzijde is de kap voorzien van gesneden windveren. Aan alle zijden zijn de schieters van de ankers zichtbaar. Het muurwerk van het bijgebouw is opgebouwd uit rode baksteen en houten muurstijlen. De voorzijde (O) heeft in het midden een spitsvormig drielichtsvenster, met Y-vormig profiel in hout. De linkerzijde (Z) heeft in het midden een deuropening met houten kozijn en houten deur. De rechterzijde (N) heeft links een deuropening onder een latei. De deuropening is voorzien van twee openslaande houten deuren. Aan de rechterzijde van de noordzijde bevindt zich de in de inleiding al genoemde aanbouw. De achterzijde (W) heeft in het midden een groot staand rechthoekig venster met een zesruitsroedenverdeling. Waardering Het bijgebouw is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven complex (zie complexwaardering). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510438
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bijgebouw aan de westzijde van de voormalige pastorie met aanbouw aan de noordwesthoek in Aartswoud

Voormalige pastorie

Schoolstraat 47
Aartswoud (Gemeente Opmeer)
Inleiding Voormalige PASTORIE met in de zuidzijde een gevelsteen ter nagedachtenis aan diverse Aartswoudse notabelen en aan de bouwmeester ..

Nederlands Hervormde Kerk

Schoolstraat 45
Aartswoud (Gemeente Opmeer)
Herv. Kerk. Kerk opgetrokken in 1884 ter plaatse van de toen afgebroken laatgotische kerk. Rijk gesneden herengestoelte 1641. Drie grote kop..

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Schoolstraat 45
Aartswoud (Gemeente Opmeer)
Toren der Herv. Kerk. Vierkante oorspronkelijke vrijstaande toren, uit drie geledingen bestaande, aan de west- en zuidzijde met machinale st..

Kop-rompboerderij met bijbehorend hek

Schoolstraat 43
Aartswoud (Gemeente Opmeer)
Inleiding BOERDERIJ van het Kop-Romptype mogelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw, gelegen aan de westzijde van de Schoolstraat ten z..

Stolphoeve met ver uitgebouwd vooreind; de geveltop onlangs voorzien van een houten beschieting, de vensters met luiken

Schoolstraat 4
Aartswoud (Gemeente Opmeer)
Stolphoeve met ver uitgebouwd vooreind; de geveltop onlangs voorzien van een houten beschieting, de vensters met luiken. XVIII-XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bijgebouw aan de westzijde van de voormalige pastorie met aanbouw aan de noordwesthoek in Aartswoud

Foto's (1)