Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning in Hoogwoud

Woonhuis

Koningspade 24
1718MN Hoogwoud (gemeente Opmeer)
Noord Holland

Bouwjaar: laat 19e eeuw


Beschrijving van Arbeiderswoning

Inleiding Laat 19de-eeuwse ARBEIDERSWONING gelegen op geruime afstand van de langhuisstolp in de noordelijke hoek van het erf. Zowel de achter-(W) als de rechterzijde (N) hebben op de begane grond een kleine houten aanbouw die het monumentale karakter echter niet schaden. NB: De genoemde aanbouwen vallen buiten de bescherming. Omschrijving Arbeiderswoning op een rechthoekig noord-zuid gericht grondplan bestaande uit een parterre en een kapverdieping, onder met zwarte Hollandse pan bedekt zadeldak. Het zadeldak heeft in de nok een vierkante gemetselde schoorsteen, die evenals het muurwerk van de arbeiderswoning is opgetrokken in rode baksteen. Het muurwerk heeft aan de binnenzijde stijlen waardoor aan de buitenzijde de schieters van de ankers zichtbaar zijn. De voorzijde (O) heeft op de parterre drie T-vensters. De linkerzijde (Z) heeft alleen in de geveltop een liggend tweelichtsvenster. De rechterzijde (N) heeft in de geveltop een opgeklampte deur met bovenlicht Waardering Laat 19de-eeuwse arbeiderswoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het langhuisstolpboerderij-complex alsook wegens typologische en sociaal-historische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510434
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning in Hoogwoud

Langhuisstolp bestaande uit schuurgedeelte en voorhuis

Koningspade 23
Hoogwoud (Gemeente Opmeer)
Omschrijving Omstreeks 1900 gebouwde LANGHUISSTOLP bestaande uit schuurgedeelte en voorhuis. Voorhuis en schuur staan beide op rechthoekig ..

Schuur

Koningspade 23
Hoogwoud (Gemeente Opmeer)
Omschrijving SCHUUR op een rechthoekig grondplan bestaande uit begane grond en kapverdieping onder zadeldak met zwarte muldenpan. De noklij..

Willems Hoeve

Koningspade 17
Hoogwoud (Gemeente Opmeer)
Willems Hoeve. Stolphoeve met kort uitgebouwd voorhuis voorzien van een houten voorstuk, waarvan een gedeelte uit geribde eiken delen bestaa..

Monumentale stolphoeve

Koningspade 31
Hoogwoud (Gemeente Opmeer)
Monumentale stolphoeve uit 1857. In de voorgevel deur met gietijzeren levensboom in het bovenlicht en vensters met zesruitsschuiframen. Hout..

Stadhuis

Burgemeester Hoogenboomlaan 22
Hoogwoud (Gemeente Opmeer)
Stadhuis. Rechthoekig onderkelderd gebouw onder schilddak met hoekschoorstenen en dakkapel. Voorgevel aan weerszijden door lisenen afgeslote..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoning in Hoogwoud