Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpschuur in Hoogwoud

Boerderij

Herenweg 46
1718AG Hoogwoud (gemeente Opmeer)
Noord Holland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Stolpschuur

Inleiding STOLPSCHUUR bij de ten zuidwesten gelegen rentenierswoning, die omstreeks 1910 aan het complex is toegevoegd. De stolpschuur is door een aanbouw aan de zuidwestzijde direct verbonden met de rentenierswoning. N.B.: De aanbouwen aan de zuidoost- en de zuidwestzijde vallen buiten de bescherming. Omschrijving Stolpschuur onder een met een zwarte muldenpan bedekt schilddak met een vrij korte, haaks op de weg staande, nok. Het schilddak rust op een houten vierkantsconstructie. De houten vierkantsconstructie bestaat uit vier houten pijlers met dekbalkgebint en overstek op het noordwesten. Het in rode baksteen opgetrokken muurwerk van de stolpschuur wordt aan de bovenzijde rondom afgesloten met een goot op houten klossen. De rechterzijde (ZO) heeft aan de linkerkant van de gevel een darsdeur. De achterzijde (NO) heeft een vrijwel blinde gevel die ter rechterzijde wordt onderbroken door een deuropening. De deuropening heeft twee houten deuren met een gezamelijk bovenlicht. Het bovenlicht wordt door een drietal roeden opgedeeld in vier vierkante kleine vensteropeningen. Direct onder de ramen in de voorgenoemde deuren bevinden zich vier glaspanelen. Het formaat van deze glaspanelen komt overeen met die van de zich hierboven bevindende ramen. Ter rechterzijde van de deuropening bevindt zich een houten uitbouw met een liggende weeg. De linkerzijde (NW) heeft op de begane grond vrijwel direct onder de houten goot, die de begane grond aan de bovenzijde afsluit en geplaatst is op houten gootklampen, een serie getoogde ijzeren stalvensters. Waardering De stolpschuur is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven rentenierswoning-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510426
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpschuur in Hoogwoud

Rentenierswoning

Herenweg 46
Hoogwoud (Gemeente Opmeer)
Omschrijving RENTENIERSWONING gebouwd in eclectische trant op een rechthoekig zuidoost-noordwest gericht bouwlichaam dat bestaat uit een pa..

Voetbrug behorende bij de rentenierswoning

Herenweg 46
Hoogwoud (Gemeente Opmeer)
Inleiding Uit 1868 daterende VOETBRUG behorende bij de rentenierswoning. De voetbrug bevindt zich direct voor de voordeur van de renteniers..

Stadhuis

Burgemeester Hoogenboomlaan 22
Hoogwoud (Gemeente Opmeer)
Stadhuis. Rechthoekig onderkelderd gebouw onder schilddak met hoekschoorstenen en dakkapel. Voorgevel aan weerszijden door lisenen afgeslote..

Hervormde Kerk

Radboudstraat 1
Hoogwoud (Gemeente Opmeer)
HERV. KERK. Eenbeukige kerk met vijfzijdige sluiting, inwendig gedekt door houten tongewelf, 1680 herbouwd ter plaatse van een kruisvormige..

Toren der Hervormde Kerk

Radboudstraat 1
Hoogwoud (Gemeente Opmeer)
Toren der Herv. Kerk. De beide onderste geledingen bestaan behoudens de beklamping van 1886 uit metselwerk van kort na 1472; de detaillering..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stolpschuur in Hoogwoud