Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groot Engelenburg: koetshuis in Brummen

Kasteel Buitenplaats

Eerbeekseweg 6
6971LB Brummen
Gelderland


Beschrijving van Groot Engelenburg: koetshuis

KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. Aan de noordzijde van het voorplein als pendant van de oranjerie staat een in oorsprong 17de-eeuws koetshuis, dat in de 19de eeuw zijn neoclassicistische uiterlijk verkreeg en witgepleisterd is. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit één bouwlaag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. De voorgevel kent een regelmatige indeling met centraal de dubbele inrijdeur geflankeerd door drie traveeën bestaande uit een deur met bovenlicht en twee meerruitsvensters. De vensters en deuren zijn gevat in een omlijsting met Ionische pilasters en hoofdgestellen. In het dakschild zijn vijf dakkapellen met segmentvormig fronton en wangen. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510421
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groot Engelenburg: koetshuis in Brummen

Groot Engelenburg: zonnewijzer

Eerbeekseweg 6
Brummen
ZONNEWIJZER behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. Het middelpunt van het voorplein wordt gevormd door een 19de-eeuwse dubbele equ..

Groot Engelenburg: hoofdgebouw

Eerbeekseweg 6
Brummen
HOOFDGEBOUW (Groot Engelenburg). Op een grillig gevormd, omgracht terrein staat een in oorsprong 17de-eeuws huis, dat in 1828 in neoclassi..

Groot Engelenburg: toegangsbrug

Eerbeekseweg 6
Brummen
TOEGANGSBRUG behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. Over de gracht naar het voorplein een 19de-eeuwse bakstenen brug met drie segm..

Groot Engelenburg: tuinbeelden

Eerbeekseweg 6
Brummen
TUINBEELDEN behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. Ter weerszijden van de toegangsbrug staat een stel 18de-eeuwse zandstenen tuinb..

Groot Engelenburg: orangerie

Eerbeekseweg 6
Brummen
ORANJERIE behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. Aan de zuidzijde van het voorplein als pendant van het koetshuis staat een 19de-e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)