Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groot Engelenburg: portierswoning in Brummen

Kasteel Buitenplaats

Eerbeekseweg 10
6971LB Brummen
Gelderland

Bouwjaar: begin 20e eeuw


Beschrijving van Groot Engelenburg: portierswoning

PORTIERSWONING behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. Aan de oprijlaan staat een bakstenen portierswoning uit het begin 20ste eeuw bestaande uit een hoog bouwvolume van twee bouwlagen onder een met gesmoorde pannen gedekt schilddak en een dwars daarop staand bouwvolume van een bouwlaag eveneens onder een met gesmoorde pannen gedekt schilddak. De gevels worden geleed door roedenvensters met (halve) luiken. Aan de achterzijde van de woning bevinden zich delen van een langhuisboerderij uit ca. 1700, thans lichtgeel gepleisterd. Het hoge bouwvolume is twee vensterassen breed en een beuk diep; de naar het oosten gekeerde voorgevel (in het verlengde van de oprijlaan) heeft links de toegangsdeur met zijraam voorzien van roedenverdeling; de deur is aan een stoepje en onder een houten luifel gesitueerd. De zijgevel (noord) heeft links een vensteras en in het terugspringende lage bouwvolume twee vensterassen met links een tweede toegangsdeur met smal bovenlicht. Waardering PORTIERSWONING van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de oprijlaan; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510418
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groot Engelenburg: portierswoning in Brummen

Groot Engelenburg: toegangshek

Eerbeekseweg 6
Brummen
TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. Op de oprijlaan in de as van het huis staat een 18de-eeuws hek in Lodewijk XV-s..

Groot Engelenburg: tuinvaas

Eerbeekseweg 6
Brummen
TUINVAAS behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. Links van de oprijlaan staat een natuurstenen tuinvaas op een hoge achtkantige sok..

Groot Engelenburg: beeldengroep

Eerbeekseweg 6
Brummen
BEELDENGROEP behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. Ten noorden van de oprijlaan staat een 19de-eeuws tuinbeeld van drie putti op ..

Groot Engelenburg: tuinmuur

Eerbeekseweg 6
Brummen
TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. Ten noordoosten van de aanleg ligt een grote rechthoekige moestuin, die aan drie z..

Groot Engelenburg: tuinbeelden

Eerbeekseweg 6
Brummen
TUINBEELDEN behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. Ter weerszijden van de toegangsbrug staat een stel 18de-eeuwse zandstenen tuinb..

Kaart & Routeplanner