Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groot Engelenburg: speelhuisje met pergola in Brummen

Tuin Park Landgoed

Eerbeekseweg 6
6971LB Brummen
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Groot Engelenburg: speelhuisje met pergola

SPEELHUISJE MET PERGOLA behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. In de aanleg ligt 19de-eeuws bakstenen speelhuisje op vierkante grondslag met afgeschuinde hoeken onder een ui-vormig met leien gedekt dak. In de voorgevel is een licht getoogde deur met zijlichten en een krulvormige decoratie als bovenpost; in de zijgevels gekoppelde drielicht vensters. Tegen de voorgevel staat een in het verlengde van de zijgevel gemetselde L-vormige muur waarop bakstenen pijlers van een pergola; de kopse zijde (korte kant van de L) heeft een hoger opgemetselde muur met halfronde opening waaronder bankje is geplaatst. Waardering SPEELHUISJE MET PERGOLA van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de unieke vormgeving met pergola en bankje; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de ensemblewaarde; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510414
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groot Engelenburg: speelhuisje met pergola in Brummen

Groot Engelenburg: orangerie

Eerbeekseweg 6
Brummen
ORANJERIE behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. Aan de zuidzijde van het voorplein als pendant van het koetshuis staat een 19de-e..

Groot Engelenburg: ijskelder

Eerbeekseweg 6
Brummen
IJSKELDER behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. In het park ligt een 19de-eeuwse ijskelder met aarde bedekt en bestaande uit een ..

Groot Engelenburg: zonnewijzer

Eerbeekseweg 6
Brummen
ZONNEWIJZER behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. Het middelpunt van het voorplein wordt gevormd door een 19de-eeuwse dubbele equ..

Groot Engelenburg: hoofdgebouw

Eerbeekseweg 6
Brummen
HOOFDGEBOUW (Groot Engelenburg). Op een grillig gevormd, omgracht terrein staat een in oorsprong 17de-eeuws huis, dat in 1828 in neoclassi..

Groot Engelenburg: tuinbeelden

Eerbeekseweg 6
Brummen
TUINBEELDEN behorende tot de buitenplaats Groot Engelenburg. Ter weerszijden van de toegangsbrug staat een stel 18de-eeuwse zandstenen tuinb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groot Engelenburg: speelhuisje met pergola in Brummen

Foto's (1)