Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Ketting in De Bilt

Kasteel Buitenplaats

De Holle Bilt 20
3732HM De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van De Ketting

Omschrijving onderdeel 7: PORTIERSWONING 'DE KETTING'. Aan het begin van de rechte oprijlaan naar Houdringe is de portierswoning gelegen, gebouwd in 1902 door de timmerman J.Termaaten uit De Bilt in opdracht van G.H.L. baron van Boetzelaer. Het witgepleisterde pand met donkere plint heeft één bouwlaag met een kapverdieping en is gedeeltelijk onderkelderd. Aan de zuidzijde een opkamer die via een aparte opgang aan de voorzijde van het pand bereikbaar is. Tussen twee muurtjes bevindt zich een trap van vijf treden die naar een klein bordes met de deur leidt. Op de muurtjes aan weerszijden van het bordes zijn bankjes geplaatst. De voorgevel (west) heeft een risalerend middengedeelte met een ver overstekend rieten zadeldak dat de hoofdkap, eveneens een rieten zadeldak, haaks snijdt. Aan de rechterzijde van de woning bevindt zich een uitbouw onder een lessenaarsdak. Het pand heeft verschillende venstervormen, die alle zijn voorzien van roeden en deels van halve luiken. Het kelderlicht is beveiligd met diefijzers. Waardering: PORTIERSWONING 'DE KETTING' van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de beeldbepalende en markante ligging aan het begin van de oprijlaan; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510403
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Ketting in De Bilt

Houdringe: tuinmuur

De Holle Bilt 20
De Bilt
Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR. Ten zuidwesten van het hoofdgebouw langs de voormalige moestuin (thans het nieuwe Grontmij-kantoor) een..

Houdringe: hekpalen

De Holle Bilt 20
De Bilt
Omschrijving onderdeel 8: HEKPALEN. Aan het begin van de oprijlaan twee ronde hardstenen palen met de naam HOU - DRINGE staande bij twee g..

Villa Linnaeus

De Holle Bilt 17
De Bilt
Inleiding Het in 1890 gebouwde woonhuis, type VILLA ("Linnaeus") was oorspronkelijk onderdeel van de boomkwekerij Groenewegen en zoon uit A..

Beerschoten: grenspalen

De Holle Bilt 10
De Bilt
Omschrijving GRENSPALEN. Aan het begin van de Visserssteeg (zuid) twee hardstenen grenspalen uit circa 1850. Op de schacht van beide palen..

Beerschoten: Tuinmanswoning

De Holle Bilt 10
De Bilt
Omschrijving WOONHUIS onderdeel 11. Een tuinmanswoning uit 1893 die in 1979 aan de achterzijde is uitgebreid. Het op onregelmatige grondsl..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Ketting in De Bilt

Foto's (1)