Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein Houdringe in De Bilt

Kasteel Buitenplaats

De Holle Bilt 14
3732HM De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: 1779


Beschrijving van Klein Houdringe

Omschrijving onderdeel 6: BOERDERIJ 'KLEIN HOUDRINGE'. Ten zuidoosten van het hoofdgebouw gelegen dwarshuisboerderij, die gelijktijdig met de buitenplaats in 1779 is gebouwd. In 1965 is het pand geheel verbouwd. Thans rest van Klein Houdringe slechts het gerestaureerde dwarshuis (woongedeelte) bestaande uit twee bouwlagen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. In het midden van de vijfassige voorgevel is de hoofdingang met meerruits bovenlicht gesitueerd. Rechts hiervan zijn twee schuifvensters geplaatst, links bevindt zich één schuifvenster en uiterst links een kelderlicht en opkamervenster. Op de verdieping zijn drie regelmatig geplaatste, iets kleinere vensters opgenomen. Alle vensters hebben een roedenverdeling. Het opkamervenster en de verdiepingsvensters zijn voorzien van halve luiken. Waardering: BOERDERIJ 'KLEIN HOUDRINGE' van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de functioneel-historische relatie met de buitenplaats Houdringe; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510402
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klein Houdringe in De Bilt

Houdringe: hoofdgebouw

De Holle Bilt 22
De Bilt
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Houdringe). Het sober gedetailleerde corps de logis uit 1779 is gebouwd in classicistische stijl waa..

Houdringe: historische tuin- en parkaanleg

De Holle Bilt 22
De Bilt
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Houdringe. Binnen de achttiende-eeuwse structuur e..

Houdringe: brug met balustrade

De Holle Bilt 22
De Bilt
Omschrijving onderdeel 3: BRUG MET BALUSTRADE. Op de as van de aanleg gelegen bakstenen boogbrug uit 1782. De gemetselde brugmuren zijn af..

Houdringe: speelhuisje

De Holle Bilt 22
De Bilt
Omschrijving onderdeel 4: SPEELHUISJE. In het park staand speelhuisje uit 1858. Het in baksteen uitgevoerde rechthoekige gebouwtje van é..

Beerschoten: Tuinmanswoning

De Holle Bilt 10
De Bilt
Omschrijving WOONHUIS onderdeel 11. Een tuinmanswoning uit 1893 die in 1979 aan de achterzijde is uitgebreid. Het op onregelmatige grondsl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klein Houdringe in De Bilt