Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houdringe: speelhuisje in De Bilt

Tuin Park Landgoed

De Holle Bilt 22
3732HM De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: 1858


Beschrijving van Houdringe: speelhuisje

Omschrijving onderdeel 4: SPEELHUISJE. In het park staand speelhuisje uit 1858. Het in baksteen uitgevoerde rechthoekige gebouwtje van één bouwlaag met zwart geschilderde plint heeft een met gesmoorde tuiles du nord pannen gedekt flauw hellend zadeldak met breed overstek, dat aan alle zijden geschoord wordt. De schoren rusten op gepleisterde uitmetselingen in de vorm van dikke pilasters met blokkapiteeltjes. In de topgevel aan de voorzijde bevindt zich een dubbel openslaande deur geflankeerd door twee smalle vensters. In de rechterzijgevel is een drielichtvenster aangebracht. Zowel de deur als de vensters hebben decoratieve traceringen van ijzer in de vorm van cirkels en halve cirkels. Tegen het midden van de blinde achtergevel is een schoorsteen gemetseld, die boven het dakvlak zwart en onder het dakvlak wit is geschilderd. Rondom het speelhuisje liggen gele klinkers. Waardering: SPEELHUISJE van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - vanwege de ensemble waarde; - vanwege de ornamentele waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510400
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houdringe: speelhuisje in De Bilt

Houdringe: hoofdgebouw

De Holle Bilt 22
De Bilt
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Houdringe). Het sober gedetailleerde corps de logis uit 1779 is gebouwd in classicistische stijl waa..

Houdringe: historische tuin- en parkaanleg

De Holle Bilt 22
De Bilt
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Houdringe. Binnen de achttiende-eeuwse structuur e..

Houdringe: brug met balustrade

De Holle Bilt 22
De Bilt
Omschrijving onderdeel 3: BRUG MET BALUSTRADE. Op de as van de aanleg gelegen bakstenen boogbrug uit 1782. De gemetselde brugmuren zijn af..

Klein Houdringe

De Holle Bilt 14
De Bilt
Omschrijving onderdeel 6: BOERDERIJ 'KLEIN HOUDRINGE'. Ten zuidoosten van het hoofdgebouw gelegen dwarshuisboerderij, die gelijktijdig met ..

Houdringe: tuinmuur

De Holle Bilt 20
De Bilt
Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR. Ten zuidwesten van het hoofdgebouw langs de voormalige moestuin (thans het nieuwe Grontmij-kantoor) een..

Kaart & Routeplanner

Route naar Houdringe: speelhuisje in De Bilt