Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houdringe: hoofdgebouw in De Bilt

Kasteel Buitenplaats

De Holle Bilt 22
3732HM De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: 1779


Beschrijving van Houdringe: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Houdringe). Het sober gedetailleerde corps de logis uit 1779 is gebouwd in classicistische stijl waarschijnlijk naar ontwerp van de Amsterdamse architect A. van der Hart. Het bakstenen pand heeft een rechthoekig plattegrond en bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak, waarop aan de voorzijde twee negentiende-eeuwse dakkapellen zijn aangebracht. Op de hoeken van het gebouw zijn zandstenen blokken in het metselwerk opgenomen. In de voorgevel tegen de blokrand is een baksteen ingemetseld met de inscriptie 'PHVW Aº 1779' (de letters staan voor Pieter Hieronymus van Westrenen). Aan weerskanten van het corps de logis is een gemetseld muurtje op een zandstenen plint waarin een rondboogpoortje in een zandstenen omlijsting. Het muurtje verbindt het corps de logis met de twee aangebouwde vleugels, die vanwege hun recente ouderdom (1954-1960) buiten de bescherming vallen. De zevenassige symmetrische voorgevel heeft een middenrisaliet van drie traveeën bekroond door een driehoekig fronton (met zink gedekt) waarin in 1888 een klein roosvenster is aangebracht. Een hardstenen tien-tredige trap leidt naar de drie deuren op de bel-étage, waarvan de middelste de ingang vormt. De drie deuren hebben een halfrond bovenlicht met spaakroeden. Aan weerszijden van het risaliet bevinden zich twee schuifvensters. Op de verdieping zijn zeven schuifvensters aangebracht. De wisseldorpel van deze vensters is in het midden gesitueerd. Alle vensters worden geflankeerd door persiennes. Ook de achtergevel heeft een middenrisaliet waarvan de middelste vensters op de bel-étage en de verdieping een natuurstenen omlijsting hebben. Het fronton aan deze zijde is segmentvormig. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang de inrichting van de hal met marmeren vloer en getordeerde zandstenen zuilen (XVII) van de Ionische orde, die van elders zijn ingebracht; de marmeren schouwen, beschilderde plafonds en stucwerk op de bel-étage daterend uit de bouwtijd (1779); de schouw en betimmeringen in de rechter voorkamer naar ontwerp van architect A.Salm (1888). Waardering: HOOFDGEBOUW (Houdringe) van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in classicistische stijl waarschijnlijk naar ontwerp van de architect A. van der Hart; - vanwege de 18de-eeuwse interieuronderdelen; - vanwege de gaaf bewaarde aankleding van de huidige directeurskamer naar ontwerp van A. Salm uit 1888; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510397
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houdringe: hoofdgebouw in De Bilt

Houdringe: historische tuin- en parkaanleg

De Holle Bilt 22
De Bilt
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Houdringe. Binnen de achttiende-eeuwse structuur e..

Houdringe: brug met balustrade

De Holle Bilt 22
De Bilt
Omschrijving onderdeel 3: BRUG MET BALUSTRADE. Op de as van de aanleg gelegen bakstenen boogbrug uit 1782. De gemetselde brugmuren zijn af..

Houdringe: speelhuisje

De Holle Bilt 22
De Bilt
Omschrijving onderdeel 4: SPEELHUISJE. In het park staand speelhuisje uit 1858. Het in baksteen uitgevoerde rechthoekige gebouwtje van é..

Klein Houdringe

De Holle Bilt 14
De Bilt
Omschrijving onderdeel 6: BOERDERIJ 'KLEIN HOUDRINGE'. Ten zuidoosten van het hoofdgebouw gelegen dwarshuisboerderij, die gelijktijdig met ..

Houdringe: tuinmuur

De Holle Bilt 20
De Bilt
Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR. Ten zuidwesten van het hoofdgebouw langs de voormalige moestuin (thans het nieuwe Grontmij-kantoor) een..

Kaart & Routeplanner

Route naar Houdringe: hoofdgebouw in De Bilt

Foto's (1)