Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Peilschaalgebouw in Den Oever

Weg En Waterwerk

Havenkade, bij de Dokweg (vissershaven)
1777ZG Den Oever (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1919


Beschrijving van Peilschaalgebouw

Inleiding Aan de noordzijde van het eiland Wieringen, op de Havenkade van Den Oever, gelegen PEILSCHAALGEBOUW. Het object is tegen de dijk gebouwd. Het object dateert volgens het jaartal op het windvaan uit 1919. Een zelfde peilschaalhuisje uit 1919 bevindt zich aan de Quarantaineweg 2 te Westerland. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd peilschaalhuisje, bestaande uit één bouwlaag onder een zadeldak met zinken dakbedekking. De noklijn staat loodrecht op de Oeverdijk. Het muurwerk is opgetrokken in roodbruine baksteen boven een voeting met afzaat. De bovenste rand van de afzaat is uitgevoerd in oranje geglazuurde baksteen. Aanzet- en sluitstenen van de strekken en de speklagen zijn uitgevoerd in oranje-rode baksteen. De kopse gevel aan de landzijde (ZW) heeft een deur met bovenlicht en wordt bekroond door een getoogde strek. Boven de strek is een hardstenen naamplaat aangebracht waarin de tekst "RIJKS PEILSCHAAL" is uitgehouwen. De gevel wordt afgesloten door een dakoverstek met windveren en een windwijzer op de nok. De windwijzer van siersmeedwerk heeft een windvaan waarin het jaartal "1919" staat. De rechterzijgevel (ZO) bevat in de plint een ijzeren luik en in de opgaande gevel een rechthoekig houten schuifvenster met drieruits-bovenlicht en bekroond door een getoogde strek. De achtergevel (NO) was in oorsprong waarschijnlijk blind. De linkerzijgevel (NW) bevat een blind venster. Waardering Het object is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een rijkspeilschaalhuisje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en als element uit de geschiedenis van de waterbeheersing in Nederland, in casu de controle van de waterstand ten behoeve van de dijkbewaking. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510389
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Peilschaalgebouw in Den Oever

De Hoop

Hofstraat 57
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
KORENMOLEN "De Hoop" uit 1675, kleine achtkante grondzeiler met riet gedekt zonder stelling.

Vuurtoren van Den Oever

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding LICHTOPSTAND gebouwd in 1884. Oorspronkelijk was de lichtopstand geplaatst in De Haukes, aan de westkust van het eiland Wieringen..

Stevinsluizen

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding SPUISLUIZEN, genaamd "Stevinsluizen", gebouwd in 1932 als onderdeel van de Zuiderzeewerken. Tot het complex van de "Stevinsluizen..

stelling 12 Stelling bij Den Oever: XII (machinekamer en hulpverbandplaats)

de afsluitdjk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving MACHINEKAMER EN HULPVERBANDPLAATS XIII betreft een rechthoekig gebouw dat gesitueerd is onder het brugwachtersgebouw aan de zu..

stelling 17 Stelling bij Den Oever: Machinegebouw E

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving Ten zuidoosten van werk IX gesitueerd MACHINEGEBOUW E. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De t..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)