Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vuurtoren van Den Oever in Den Oever

Weg En Waterwerk

de afsluitdijk (bij)
1777ZG Den Oever (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1884

(1 recensie)

Beschrijving van Vuurtoren van Den Oever

Inleiding LICHTOPSTAND gebouwd in 1884. Oorspronkelijk was de lichtopstand geplaatst in De Haukes, aan de westkust van het eiland Wieringen. Na het verbinden van Wieringen met het vasteland en de drooglegging van de Wieringermeer is de lichtopstand rond 1929 verplaatst naar zijn huidige plaats, aan het begin van de Afsluitdijk, op het hoofd van de leidam aan de Waddenzeezijde, tussen de schutsluizen en de eerste groep afwateringssluizen. Omschrijving De taps toelopende gietijzeren lichtopstand best aat uit vier etages op een zeszijdige grondslag en wordt bekroond door een lichthuis op een uitkragend cirkelvormig plateau met balustrade eromheen. Het lichthuis is bereikbaar door middel van een open ijzeren wenteltrap. Aan de voet van deze trap, in de tapse vorm van de lichtopstand, staat een zeshoekig opslaggebouw onder tentdak. De rood geverfde gietijzeren raamwerken waaruit de etages van de lichtopstand zijn opgebouwd, zijn voorzien van twee gebogen diagonale verbindingen die elkaar boven het midde n snijden. Op het snijpunt van deze twee verbindingen is een knopvormig ornament aangebracht. De raamwerken zijn door middel van aangegoten flenzen aan elkaar geschroefd, meestal aan de buitenzijde. Bij de hoeken en in het midden zijn puntvormige ornamenten aangebracht. De eveneens rood geverfde gietijzeren wenteltrap die langs de binnenzijde van de opstand loopt, heeft twee fraai geornamenteerde leuningknoppen. De wenteltrap loopt tot aan het deels cilindrische, deels achtkantige gietijzeren lichthuis, wa ar het uitkomt in een uitbouw aan de westzijde. Het eveneens rood geverfde lichthuis heeft grote ramen rondom (onder een licht uitkragende profiellijst) en een koepelvormig dak waarop een wit geverfde gietijzeren windvaan staat. Rondom het lichthuis loopt een balustrade met opengewerkt hekwerk. Het ornament van dit hekwerk bestaat wederom uit twee elkaar snijdende diagonalen, in dit geval twee boven elkaar, met een ovale rozet op het snijpunt. Aan de westzijde van de lichtopstand is aan de balustrade nog een hijswerk met katrol bevestigd. Waardering De lichtopstand is van bouw-, cilvieltechnische en architectuurhistorische waarde: - als zeldzaam geworden voorbeeld van kustverlichting in Nederland, in casu een opengewerkte gietijzeren lichtopstand; - als gaaf gebleven voorbeeld van de toepassing van een gietijzerconstructie in de tweede helft van de 19de eeuw in Nederland. De lichtopstand is van sociaal-historische waarde als een zeldzaam geworden element uit de geschiedenis van de kustbe veiliging in Nederland. De lichtopstand is beeldbepalend gesitueerd aan het begin van de Afsluitdijk, gericht naar open zee met in onmiddellijke nabijheid de kazematten en de Stevinsluizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510383
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Vuurtoren van Den Oever
3
Recensie door: ()
Mooi informatief stuk, hoewel inmiddels niet meer up to date. De lichtopstand is in 2017 opnieuw verplaatst naar een plek in de haven van Den Oever.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vuurtoren van Den Oever
Den Oever - Vuurtoren.jpg
Plaats Den Oever
Status gedoofd (2009)
Opening 1884
Architect Waarschijnlijk Q. Harder
Monument Ja sinds 1998
BA B0879
Bouwwerk
Vorm Zeskantig
Kleur Rood
Bouwmateriaal Gietijzer
Uitrusting
Lichtpatroon Iso WRG 5s
Lichthoogte 15 m boven zeeniveau
Lichtsterkte Wit: 1300, Rood: 320 cd
Nominale dracht Wit: 10, Rood: 7, Groen: 7 zeemijl
Radar Nee
Bemand Nee

De Vuurtoren van Den Oever is een opengewerkte, rode, gietijzeren toren en had drie kleuren licht. De toren is gebouwd 1884 door Penn & Bauduin uit Dordrecht en heeft een lichthoogte van 15 meter.

Licht

Het licht bestond uit de kleuren wit, rood en groen. Het witte licht had een sterkte van 1300 candela en was te zien op een afstand van 10 zeemijlen. De andere kleuren waren zichtbaar op zeven zeemijlen. Het licht is gedoofd in 2009.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Vuurtoren van Den Oever in Den Oever

stelling 12 Stelling bij Den Oever: XII (machinekamer en hulpverbandplaats)

de afsluitdjk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving MACHINEKAMER EN HULPVERBANDPLAATS XIII betreft een rechthoekig gebouw dat gesitueerd is onder het brugwachtersgebouw aan de zu..

stelling 11 Stelling bij Den Oever: XI (luchtdoelremise)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De LUCHTDOELREMISE XI betreft een rechthoekig gebouw met uiterst links, in het midden en uiterst rechts drie ingangen aan de z..

stelling 18 Stelling bij Den Oever: Machinegebouw F

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving Ten westen van werk X gesitueerd MACHINEGEBOUW F. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De toegan..

Stevinsluizen

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding SPUISLUIZEN, genaamd "Stevinsluizen", gebouwd in 1932 als onderdeel van de Zuiderzeewerken. Tot het complex van de "Stevinsluizen..

stelling 17 Stelling bij Den Oever: Machinegebouw E

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving Ten zuidoosten van werk IX gesitueerd MACHINEGEBOUW E. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De t..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)