Meer dan 63.000 rijksmonumenten


stelling 11 Stelling bij Den Oever: XI (luchtdoelremise) in Den Oever

Militair Object

de afsluitdijk (bij)
1777ZG Den Oever (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1932


Beschrijving van stelling 11 Stelling bij Den Oever: XI (luchtdoelremise)

Omschrijving De LUCHTDOELREMISE XI betreft een rechthoekig gebouw met uiterst links, in het midden en uiterst rechts drie ingangen aan de zuidzijde. De middelste ingang geeft met stalen dubbele deuren direct toegang tot het remiselokaal, dat met extra zware binnenwanden is omgeven. Het remiselokaal is via twee doorgangen verbonden met de gangruimten. De linker en rechter ingang met stalen deuren geven toegang tot twee portalen, middels een hoek van 90° verbonden met de gangruimten. Aan de buitenzijde van de zuidwest wand zijn twee privaten aangebracht. Langs de noordoost wand zijn gegroepeerd een keuken, magazijn, en twee legeringslokalen voor manschappen. Rechts naast het remiselokaal is de legeringsruimte voor officieren. Boven de middelste ingang is bestekjaar 1932 aangebracht. In de jaren '50 zijn in verband met de verbouwing van het werk tot ziekenhuis, de functies van een aantal ruimten als volgt gewijzigd:legeringslokaal manschappen werd ziekenzaal, legeringsruimte officieren werd verbandopslag, remiselokaal werd ontvangpost, magazijn werd sterilisatiekamer en keuken werd operatiekamer. De buitenwanddikte bedraagt 1.80 m. De bovendekking bedraagt 2.00m gewapend beton. Het gebouw meet een grootste lengte van 14.60 m en een breedte van 20.40 m. Het gebouw is geheel omgeven met aardwerken. Waardering De luchtdoelremise XI is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510374
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van stelling 11 Stelling bij Den Oever: XI (luchtdoelremise) in Den Oever

stelling 18 Stelling bij Den Oever: Machinegebouw F

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving Ten westen van werk X gesitueerd MACHINEGEBOUW F. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De toegan..

stelling 17 Stelling bij Den Oever: Machinegebouw E

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving Ten zuidoosten van werk IX gesitueerd MACHINEGEBOUW E. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De t..

stelling 12 Stelling bij Den Oever: XII (machinekamer en hulpverbandplaats)

de afsluitdjk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving MACHINEKAMER EN HULPVERBANDPLAATS XIII betreft een rechthoekig gebouw dat gesitueerd is onder het brugwachtersgebouw aan de zu..

Stevinsluizen

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding SPUISLUIZEN, genaamd "Stevinsluizen", gebouwd in 1932 als onderdeel van de Zuiderzeewerken. Tot het complex van de "Stevinsluizen..

Vuurtoren van Den Oever

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding LICHTOPSTAND gebouwd in 1884. Oorspronkelijk was de lichtopstand geplaatst in De Haukes, aan de westkust van het eiland Wieringen..

Kaart & Routeplanner