stelling 11 Stelling bij Den Oever: XI (luchtdoelremise) in Den Oever

de afsluitdijk (bij)
1777ZG Den Oever (gemeente Hollands Kroon)

Beschrijving van stelling 11 Stelling bij Den Oever: XI (luchtdoelremise)

Omschrijving De LUCHTDOELREMISE XI betreft een rechthoekig gebouw met uiterst links, in het midden en uiterst rechts drie ingangen aan de zuidzijde. De middelste ingang geeft met stalen dubbele deuren direct toegang tot het remiselokaal, dat met extra zware binnenwanden is omgeven. Het remiselokaal is via twee doorgangen verbonden met de gangruimten. De linker en rechter ingang met stalen deuren geven toegang tot twee portalen, middels een hoek van 90° verbonden met de gangruimten. Aan de buitenzijde van de zuidwest wand zijn twee privaten aangebracht. Langs de noordoost wand zijn gegroepeerd een keuken, magazijn, en twee legeringslokalen voor manschappen. Rechts naast het remiselokaal is de legeringsruimte voor officieren. Boven de middelste ingang is bestekjaar 1932 aangebracht. In de jaren '50 zijn in verband met de verbouwing van het werk tot ziekenhuis, de functies van een aantal ruimten als volgt gewijzigd:legeringslokaal manschappen werd ziekenzaal, legeringsruimte officieren werd verbandopslag, remiselokaal werd ontvangpost, magazijn werd sterilisatiekamer en keuken werd operatiekamer. De buitenwanddikte bedraagt 1.80 m. De bovendekking bedraagt 2.00m gewapend beton. Het gebouw meet een grootste lengte van 14.60 m en een breedte van 20.40 m. Het gebouw is geheel omgeven met aardwerken. Waardering De luchtdoelremise XI is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)