stelling 07 Stelling bij Den Oever: VII (luchtdoelremise) in Den Oever

de afsluitdijk (bij)
1777ZG Den Oever (gemeente Hollands Kroon)

Beschrijving van stelling 07 Stelling bij Den Oever: VII (luchtdoelremise)

Omschrijving LUCHTDOELREMISE VII betreft een rechthoekig gebouw met uiterst links, in het midden en uiterst rechts drie ingangen aan de zuidwest zijde. De middelste ingang met oorspronkelijk dubbele stalen deuren, geeft toegang tot het remiselokaal dat met extra zware binnenwanden is omgeven. Het remiselokaal is via twee doorgangen verbonden met de gangruimten. De linker en rechter ingang met stalen deuren geven toegang tot twee portalen, middels een hoek van 90° verbonden met de gangruimten. Aan de binnen- en buitenzijde van de zuidwest wand zijn twee maal twee privaten aangebracht. Langs de noordoost wand zijn gegroepeerd twee legeringslokalen voor manschappen met daar tussen de waarnemingsruimte met gietstalen koepel, het legeringslokaal voor onderofficieren en de munitiebergplaats. De linker en rechter ingang worden vanuit de legeringslokalen voor manschappen door middel van een geweerschietgat via de portalen gedekt. Boven de middelste ingang is het bestekjaar 1933 aangebracht. De buitenwanddikte bedraagt: ZW 1.90 m; en overige wanden 1.80 m. De bovendekking bedraagt 2.00 m gewapend beton. Het werk meet een grootste lengte van 14.80 m en een breedte van 20.30 m. Het gebouw is omgeven met aardwerken. Waardering De luchtdoelremise VII is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)