Meer dan 63.000 rijksmonumenten


stelling 04 Stelling bij Den Oever: Kazemat IV (dubbele kanonkazemat) in Den Oever

Militair Object

de afsluitdijk (bij)
1777ZG Den Oever (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1934


Beschrijving van stelling 04 Stelling bij Den Oever: Kazemat IV (dubbele kanonkazemat)

Omschrijving De DUBBELE KANONKAZEMAT IV betreft het zwaarste werk binnen de Stelling bij Den Oever. Evenals kanonkazemat III heeft deze kazemat een tamelijk ver frontwaarts geschoven positie op het schoppenvormig plateau, en is het vrijwel geheel omringd door aardwerken. Het gebouw heeft twee verdiepingen. De benedenverdieping is gelegen onder het maaiveld en bevat aan de korte buitenwanden twee maal twee bergruimten of munitiemagazijnen en in het middengedeelte een legeringslokaal voor manschappen, twee privaten en twee trappenhuizen. De bovenverdieping, die geheel boven het maaiveld is gelegen, heeft aan de buitenzijde van de zuidwest wand twee buitenprivaten. Uiterst links en rechts van de privaten bieden stalen deuren toegang tot twee portalen, middels een hoek van 90° verbonden met de gangruimten. De twee ingangen worden vanuit de kazematruimten door middel van een geweerschietgat via de portalen gedekt. Tussen de gangruimten aan de zuidwest wand is een legeringslokaal voor manschappen gesitueerd. De gangruimten sluiten aan op de twee trappenhuizen, met daartussen gelegen de waarnemingsruimte met spiegelkast, van buiten af herkenbaar door een kijksleuf midden in de frontwand (noordoost). De twee kazematruimten voor kanon bevinden zich in de noord- en oosthoek van het werk, en hebben een schietgat en de frontwand. Boven de linker ingang is het bestekjaar 1934 aangebracht. De buitenwanddikte bedraagt: NO 2.80 en 4.50 m; en ZW 1.80 m. De bovendekking bedraagt 2.00 m gewapend beton. De kazemat meet een grootste lengte van 12.90 m en een breedte van 26.30 m. Waardering De dubbele kanonkazemat IV is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510372
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van stelling 04 Stelling bij Den Oever: Kazemat IV (dubbele kanonkazemat) in Den Oever

stelling 02 Stelling bij Den Oever: Kazemat II (enkele mitrailleurkazemat)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT genummerd II. Deze enkele mitrailleurkazemat is vrijwel identiek aan de tegenover, aan de andere zij..

stelling 08 Stelling bij Den Oever: Kazemat VIII (enkele mitrailleurkazemat)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT VIII is een bijna vierkant werk, in de breedte met een aantal ruimtefuncties uitgebreid. Identiek..

stelling 06 Stelling bij Den Oever: Kazemat VI (enkele mitrailleurkazemat met zoeklicht)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT MET ZOEKLICHT genummerd VI, heeft een vrijwel identieke doch spiegelbeeldig grondplan, ten opzich..

stelling 07 Stelling bij Den Oever: VII (luchtdoelremise)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving LUCHTDOELREMISE VII betreft een rechthoekig gebouw met uiterst links, in het midden en uiterst rechts drie ingangen aan de zui..

stelling 16 Stelling bij Den Oever: Machinegebouw D

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving Ten zuidwesten van werk VIII gesitueerd MACHINEGEBOUW D. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De..

Kaart & Routeplanner