Meer dan 63.000 rijksmonumenten


stelling 03 Stelling bij Den Oever: Kazemat III (enkele kanonkazemat) in Den Oever

Militair Object

de afsluitdijk (bij)
1777ZG Den Oever (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van stelling 03 Stelling bij Den Oever: Kazemat III (enkele kanonkazemat)

Omschrijving De ENKELE KANONKAZEMAT III heeft een tamelijk ver frontwaarts geschoven positie op het schoppenvormig plateau en is vrijwel geheel omringd door aardwerken. Het werk draagt als bestekjaar 1933. Aan de buitenzijde van de zuidwest wand zijn twee buitenprivaten aangebracht. Uiterst links en rechts van de privaten bieden stalen deuren toegang tot twee portalen, middels een hoek van 90° verbonden met de gangruimten. De twee ingangen worden vanuit de kazematruimte en een smalle nis aan de zuidoost zijde door middel van een geweerschietgat via de portalen gedekt. De noordwestelijke gangruimte is extra breed ten behoeve van de opstelling van een veldaffuit. Achter de frontwand (noordoost) zijn gegroepeerd de kanonkazematruimte met schietgat in de frontwand, een bergruimte annex munitiemagazijn, het legeringslokaal voor manschappen en een waarnemingsruimte met spiegelkast. Ten behoeve van de waarneming is in de frontwand een kijksleuf aangebracht, nabij de oosthoek van het werk. De camouflagebeschildering uit de jaren '50 is tamelijk goed herkenbaar. De buitenwanddikte bedraagt: NW wn NO 2.30 m; ZO 1.80 m; en ZW 1.60 m. De bovendekking bedraagt ongeveer 2.00 m gewapend beton. De kazemat meet een grootste lengte van 13.00 m en breedte 20.90 m. Waardering De enkele kanonkazemat III is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510371
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van stelling 03 Stelling bij Den Oever: Kazemat III (enkele kanonkazemat) in Den Oever

stelling 00 Stelling bij Den Oever: Tankhindernis

de afsluitdijk
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving TANKHINDERNIS gesitueerd aan de noordoostzijde van de kazematopstelling op het buiten- en binnentalud van de Afsluitdijk. De V..

stelling 01 Stelling bij Den Oever: Kazemat I (enkele mitrailleurkazemat)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT genummerd I. Deze enkele mitrailleurkazemat is vrijwel identiek aan de tegenover aan de andere zijde..

stelling 05 Stelling bij Den Oever: Kazemat V (enkele mitrailleurkazemat met zoeklicht)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT MET ZOEKLICHT genummerd V, heeft een vrijwel identiek, doch spiegelbeeldig grondplan ten opzichte..

stelling 13 Stelling bij Den Oever: Machinegebouw A

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving Ten westen van werk III gelegen MACHINEGEBOUW A. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De toegang..

stelling 15 Stelling bij Den Oever: Machinegebouw C

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving Ten westen van werk VII gesitueerd MACHINEGEBOUW C. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De toeg..

Kaart & Routeplanner