Meer dan 63.000 rijksmonumenten


stelling 06 Stelling bij Den Oever: Kazemat VI (enkele mitrailleurkazemat met zoeklicht) in Den Oever

Militair Object

de afsluitdijk (bij)
1777ZG Den Oever (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1934


Beschrijving van stelling 06 Stelling bij Den Oever: Kazemat VI (enkele mitrailleurkazemat met zoeklicht)

Omschrijving De ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT MET ZOEKLICHT genummerd VI, heeft een vrijwel identieke doch spiegelbeeldig grondplan, ten opzichte van de enkele mitrailleurkazemat met zoeklicht V. Het spiegelbeeldige aspect houdt verband met de situering van de kazematten op de uiteinden van het schoppenvormig plateau, links en rechts van de autoweg, en de daaruit volgende locatie van de kazematruimte in het werk. Het gebouw draagt als bestekjaar 1934. Aan de binnen- en buitenzijde van de zuidwest wand zijn twee maal twee privaatruimtes aangebracht. Links en rechts van de privaten bieden stalen deuren toegang tot twee portalen, middels een hoek van 90 ° verbonden met de gangruimten. De twee ingangen worden vanuit een legeringslokaal voor manschappen en de kazematruimte door middel van een geweerschietgat via de portalen gedekt. Tegen de noordoost wand zijn gegroepeerd de kazematruimte voor mitrailleur, de waarnemingsruimte met koepel, twee legeringslokalen voor manschappen en een spiegelkamer (het zoeklicht scheen via twee spiegels). Tegen de zuidwest wand zijn gegroepeerd de binnenprivaten, het machinelokaal en het lokaal voor het zoeklicht. De kazemat heeft een mitrailleurschietgat in de noordoostelijke buitenwand bij de noordelijke, respectievelijk oostelijke hoek. Het zoeklicht was bedoeld te worden opgesteld op het werk. Bij de kazemat bevindt zich een brandstofreservoir. De kazemat meet een grootste lengte van 13.60 m en een breedte van 26.60 m. De bovendekking bedraagt 2.00 m gewapend beton. De wanddikte van de kazemat bedraagt: NO en ZO gedeeltelijk 1.80 en 2.30 m; en NW en ZW 1.80 m. Extra dekking is verkregen door de toevoeging van aardwerken. Waardering De enkele mitrailleurkazemat met zoeklicht genummerd VI is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510370
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van stelling 06 Stelling bij Den Oever: Kazemat VI (enkele mitrailleurkazemat met zoeklicht) in Den Oever

stelling 02 Stelling bij Den Oever: Kazemat II (enkele mitrailleurkazemat)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT genummerd II. Deze enkele mitrailleurkazemat is vrijwel identiek aan de tegenover, aan de andere zij..

stelling 08 Stelling bij Den Oever: Kazemat VIII (enkele mitrailleurkazemat)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT VIII is een bijna vierkant werk, in de breedte met een aantal ruimtefuncties uitgebreid. Identiek..

stelling 04 Stelling bij Den Oever: Kazemat IV (dubbele kanonkazemat)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De DUBBELE KANONKAZEMAT IV betreft het zwaarste werk binnen de Stelling bij Den Oever. Evenals kanonkazemat III heeft deze kaz..

stelling 07 Stelling bij Den Oever: VII (luchtdoelremise)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving LUCHTDOELREMISE VII betreft een rechthoekig gebouw met uiterst links, in het midden en uiterst rechts drie ingangen aan de zui..

stelling 16 Stelling bij Den Oever: Machinegebouw D

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving Ten zuidwesten van werk VIII gesitueerd MACHINEGEBOUW D. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De..

Kaart & Routeplanner