Meer dan 63.000 rijksmonumenten


stelling 05 Stelling bij Den Oever: Kazemat V (enkele mitrailleurkazemat met zoeklicht) in Den Oever

Militair Object

de afsluitdijk (bij)
1777ZG Den Oever (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1934


Beschrijving van stelling 05 Stelling bij Den Oever: Kazemat V (enkele mitrailleurkazemat met zoeklicht)

Omschrijving De ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT MET ZOEKLICHT genummerd V, heeft een vrijwel identiek, doch spiegelbeeldig grondplan ten opzichte van de enkele mitrailleurkazemat met zoeklicht VI. Het spiegelbeeldige aspect houdt verband met de situering van de kazematten op de uiteinde van het schoppenvormig plateau, links en rechts van de autoweg, en de daaruit volgende locatie van de kazematruimte in het werk. Het gebouw draagt als bestekjaar 1934. Aan de binnen- en buitenzijde van de zuidwest wand zijn twee maal twee privaatruimtes aangebracht. Links en rechts van de privaten bieden stalen deuren toegang tot twee portalen, middels een hoek van 90 ° verbonden met de gangruimten. De twee ingangen worden vanuit een legeringslokaal voor manschappen en de kazematruimte door middel van een geweerschietgat via de portalen gedekt. Tegen de noordoost wand zijn gegroepeerd de kazematruimte voor mitrailleur, de waarnemingsruimte met koepel, twee legeringslokalen voor manschappen en een spiegelkamer (het zoeklicht scheen via twee spiegels). Tegen de zuidwest wand zijn gegroepeerd de binnenprivaten, het machinelokaal en het lokaal voor het zoeklicht. De kazemat heeft een mitrailleurschietgat in de noordoostelijke buitenwand bij de noordelijke, respectievelijke oostelijke hoek. Het zoeklicht was bedoeld te worden opgesteld op het werk. Aan het werk is een keukengebouw toegevoegd, opgetrokken uit baksteen en bedekt met een dunne betonplaat. Bij de kazemat bevindt zich een brandstofreservoir. De kazemat meet een grootste lengte (exclusief keukenaanbouw) van 13.60 m en de een breedte van 26.60 m. De bovendekking bedraagt 2.00 m gewapend beton. De wanddikte van de kazemat bedraagt: NW en NO gedeeltelijk 1.80 en 2.30 m en ZW en ZO 1.80 m. Extra dekking is verkregen door toevoeging van aardwerken. Het aardwerk heeft aan de westelijke hoek een kleine, met beton beklede binnenruimte. Waardering De enkele mitrailleurkazemat met zoeklicht genummerd V is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510369
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van stelling 05 Stelling bij Den Oever: Kazemat V (enkele mitrailleurkazemat met zoeklicht) in Den Oever

stelling 00 Stelling bij Den Oever: Tankhindernis

de afsluitdijk
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving TANKHINDERNIS gesitueerd aan de noordoostzijde van de kazematopstelling op het buiten- en binnentalud van de Afsluitdijk. De V..

stelling 01 Stelling bij Den Oever: Kazemat I (enkele mitrailleurkazemat)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT genummerd I. Deze enkele mitrailleurkazemat is vrijwel identiek aan de tegenover aan de andere zijde..

stelling 03 Stelling bij Den Oever: Kazemat III (enkele kanonkazemat)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De ENKELE KANONKAZEMAT III heeft een tamelijk ver frontwaarts geschoven positie op het schoppenvormig plateau en is vrijwel ge..

stelling 13 Stelling bij Den Oever: Machinegebouw A

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving Ten westen van werk III gelegen MACHINEGEBOUW A. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De toegang..

stelling 15 Stelling bij Den Oever: Machinegebouw C

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving Ten westen van werk VII gesitueerd MACHINEGEBOUW C. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De toeg..

Kaart & Routeplanner