Meer dan 63.000 rijksmonumenten


stelling 10 Stelling bij Den Oever: Kazemat X (driedubbele mitrailleurkazemat) in Den Oever

Militair Object

de afsluitdijk (bij)
1777ZG Den Oever (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van stelling 10 Stelling bij Den Oever: Kazemat X (driedubbele mitrailleurkazemat)

Omschrijving De DRIEDUBBELE MITRAILLEURKAZEMAT X is qua grondplanschema vrijwel identiek aan de driedubbele mitrailleurkazemat IX, doch het grondplanschema is spiegelbeeldig toegepast in verband met de situering van de gebouwen, links en rechts van de autoweg, tussenspuisluizen en voorhaven. Te halverbreedte is een dilatatievoeg aangebracht. Aan de binnen- en buitenzijde van de zuidwest wand zijn twee maal twee privaatruimtes aangebracht. Links en rechts van de privaten bieden stalen deuren toegang tot twee portalen, middels een hoek van 90 ° verbonden met de gangruimte. De twee ingangen worden vanuit twee mitrailleurkazematruimtes (gesitueerd in de uiterste noordoost hoek) door middel van een geweerschietgat via de portalen gedekt. Tussen de kazematruimtes zijn aan de noordoost wand twee legeringslokalen voor manschappen aanwezig, welke onderling een verbinding hebben. Alleen via deze verbinding zijn ook de twee - door de dilatatievoeg van elkaar te onderscheiden - helften van de kazemat met elkaar verbonden. Tegen de zuidwest wand zijn de overige ruimten gegroepeerd (legeringslokaal officieren, kazematruimte voor mitrailleur en binnenprivaten). Boven de linker ingang is het bestekjaar 1933 aangegeven. De kazemat heeft mitrailleurschietgaten in de noordoostelijke, zuidoostelijke en zuidwestelijke buitenwand. Het gebouw heeft, naast aardwerken, extra dekking door een betonnen ombouw aan de zuidelijke hoek. De kazemat meet een grootste lengte van 12.60 m en een breedte van 27.30 m. De buitenwanddikte bedraagt: ZW 1.90 m; en overige wanden 2.30 à 2.40 m. De bovendekking bedraagt ongeveer 2.00 m gewapend beton. Waardering De driedubbele mitrailleurkazemat X is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510368
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van stelling 10 Stelling bij Den Oever: Kazemat X (driedubbele mitrailleurkazemat) in Den Oever

stelling 17 Stelling bij Den Oever: Machinegebouw E

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving Ten zuidoosten van werk IX gesitueerd MACHINEGEBOUW E. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De t..

stelling 11 Stelling bij Den Oever: XI (luchtdoelremise)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De LUCHTDOELREMISE XI betreft een rechthoekig gebouw met uiterst links, in het midden en uiterst rechts drie ingangen aan de z..

stelling 18 Stelling bij Den Oever: Machinegebouw F

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving Ten westen van werk X gesitueerd MACHINEGEBOUW F. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De toegan..

stelling 12 Stelling bij Den Oever: XII (machinekamer en hulpverbandplaats)

de afsluitdjk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving MACHINEKAMER EN HULPVERBANDPLAATS XIII betreft een rechthoekig gebouw dat gesitueerd is onder het brugwachtersgebouw aan de zu..

Stevinsluizen

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding SPUISLUIZEN, genaamd "Stevinsluizen", gebouwd in 1932 als onderdeel van de Zuiderzeewerken. Tot het complex van de "Stevinsluizen..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)