Meer dan 63.000 rijksmonumenten


stelling 09 Stelling bij Den Oever: Kazemat IX (driedubbele mitrailleurkazemat) in Den Oever

Militair Object

de afsluitdijk (bij)
1777ZG Den Oever (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van stelling 09 Stelling bij Den Oever: Kazemat IX (driedubbele mitrailleurkazemat)

Omschrijving De DRIEDUBBELE MITRAILLEURKAZEMAT IX is qua grondplanschema vrijwel identiek aan de driedubbele mitrailleurkazemat X, doch het grondplanschema is spiegelbeeldig toegepast in verband met de situering van de gebouwen, links en rechts van de autoweg, tussen spuisluizen en voorhaven. Te halverbreedte is een dilatatievoeg aangebracht. Aan de binnen- en buitenzijde van de zuidwest wand zijn twee maal twee privaatruimtes aangebracht. Links en rechts van de privaten bieden stalen deuren toegang tot twee portalen, middels een hoek van 90 ° verbonden met de gangruimte. De twee ingangen worden vanuit twee mitrailleurkazematruimtes (gesitueerd in de uiterste noordoost hoek) door middel van een geweerschietgat via de portalen gedekt. Tussen de kazematruimtes zijn aan de noordoost wand twee legeringslokalen voor manschappen aanwezig, welke onderling een verbinding hebben. Alleen via deze verbinding zijn ook de twee - door de dilatatievoeg van elkaar te onderscheiden - helften van de kazemat met elkaar verbonden. Tegen de zuidwest wand zijn de overige ruimten gegroepeerd (legeringslokaal officieren, kazematruimte voor mitrailleur, binnenprivaten en een waarnemingsruimte met koepel). Boven de linker ingang is het bestekjaar 1933 aangegeven. De kazemat heeft mitrailleurschietgaten in de noordwestelijke, noordoostelijke en zuidwestelijke buitenwand. De camouflagebeschildering is goed herkenbaar. Het werk is vrijwel geheel voorzien van een betonnen borstwering voor extra dekking. De kazemat meet exclusief betonnen borstwering een grootste lengte van 12.80 m en een breedte van 27.30 m. De buitenwanddikte bedraagt: ZW 1.90 m; en overige wanden 2.30 à 2.40 m. De bovendekking bedraagt ongeveer 2.00 m gewapend beton. Waardering De driedubbele mitrailleurkazemat IX is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510367
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van stelling 09 Stelling bij Den Oever: Kazemat IX (driedubbele mitrailleurkazemat) in Den Oever

stelling 12 Stelling bij Den Oever: Kazemat XII (enkele mitrailleurkazemat)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT XII is een iets afwijkend type ten opzichte van de werken I, II en VIII. Vanwege de situering op ..

Fraai gelegen boerderij van het Wieringer type

Hoge Elft 1
Hippolytushoef (Gemeente Hollands Kroon)
Fraai gelegen boerderij van het Wieringer type. Zijgevel met twaalf- en zesruitsschuifvensters. XVIII b.

Bijzonder gaaf voorbeeld van een boerderij van het Wieringer type

Elft 42
Hippolytushoef (Gemeente Hollands Kroon)
Bijzonder gaaf voorbeeld van een boerderij van het Wieringer type. Vooreind met geheel bakstenen voorgevel voorzien van toppinakel aan weers..

Vrijstaande villa met garage

Gemeenelandsweg 12
Hippolytushoef (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Vrijstaande VILLA, gebouwd in het kader van de Zuiderzeewerken ten behoeve van een lid van de directie. De villa is gelegen aan d..

De Haven

Gemeenelandsweg 8
Hippolytushoef (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Vrijstaande VILLA, gebouwd in het kader van de Zuiderzeewerken ten behoeve van een lid van de directie en genaamd De Haven. De vi..

Kaart & Routeplanner