Meer dan 63.000 rijksmonumenten


stelling 12 Stelling bij Den Oever: Kazemat XII (enkele mitrailleurkazemat) in Den Oever

Militair Object

de afsluitdijk (bij)
1777ZG Den Oever (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1932


Beschrijving van stelling 12 Stelling bij Den Oever: Kazemat XII (enkele mitrailleurkazemat)

Omschrijving De ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT XII is een iets afwijkend type ten opzichte van de werken I, II en VIII. Vanwege de situering op de kade van de voorhaven was het slechts mogelijk om aan de noordoost zijde van de kazemat aardwerken toe te voegen. Voor het overige is extra dekking verkregen door de toepassing van een betonnen borstwering. Afwijkend ten opzichte van de werken I, II en VIII is verder het ontbreken van binnenprivaten. Aan de zuidwest zijde bieden stalen deuren links en rechts toegang tot twee portalen, welke middels een hoek van 90 ° verbonden zijn met de gangruimte. De gangruimte sluit aan op de tegen de noordoost wand gelegen legeringsruimte voor manschappen, telefooncentrale en kazematruimte voor mitrailleur met schietgat in de noordwest wand. De twee ingangen worden vanuit de legersruimte en de kazematruimte door middel van een geweerschietgat via de portalen gedekt. Boven de linker ingang is het bestekjaar 1932 aangegeven. De camouflagebeschildering uit de jaren '50 is tamelijk goed herkenbaar. De buitenwanddikte bedraagt: NW en ZO 2.30 m en 1.80 m; en ZW 1.80 m. De bovendekking bedraagt ongeveer 2.00 m gewapend beton. Werk XII meet exclusief betonnen borstwering een grootste lengte van 10.50 m en een breedte 15.80 m. Waardering De enkele mitrailleurkazemat XII is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510366
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van stelling 12 Stelling bij Den Oever: Kazemat XII (enkele mitrailleurkazemat) in Den Oever

stelling 09 Stelling bij Den Oever: Kazemat IX (driedubbele mitrailleurkazemat)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De DRIEDUBBELE MITRAILLEURKAZEMAT IX is qua grondplanschema vrijwel identiek aan de driedubbele mitrailleurkazemat X, doch het..

Fraai gelegen boerderij van het Wieringer type

Hoge Elft 1
Hippolytushoef (Gemeente Hollands Kroon)
Fraai gelegen boerderij van het Wieringer type. Zijgevel met twaalf- en zesruitsschuifvensters. XVIII b.

Bijzonder gaaf voorbeeld van een boerderij van het Wieringer type

Elft 42
Hippolytushoef (Gemeente Hollands Kroon)
Bijzonder gaaf voorbeeld van een boerderij van het Wieringer type. Vooreind met geheel bakstenen voorgevel voorzien van toppinakel aan weers..

Vrijstaande villa met garage

Gemeenelandsweg 12
Hippolytushoef (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Vrijstaande VILLA, gebouwd in het kader van de Zuiderzeewerken ten behoeve van een lid van de directie. De villa is gelegen aan d..

De Haven

Gemeenelandsweg 8
Hippolytushoef (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Vrijstaande VILLA, gebouwd in het kader van de Zuiderzeewerken ten behoeve van een lid van de directie en genaamd De Haven. De vi..

Kaart & Routeplanner

Route naar stelling 12 Stelling bij Den Oever: Kazemat XII (enkele mitrailleurkazemat) in Den Oever