Meer dan 63.000 rijksmonumenten


stelling 08 Stelling bij Den Oever: Kazemat VIII (enkele mitrailleurkazemat) in Den Oever

Militair Object

de afsluitdijk (bij)
1777ZG Den Oever (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1932-1936


Beschrijving van stelling 08 Stelling bij Den Oever: Kazemat VIII (enkele mitrailleurkazemat)

Omschrijving De ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT VIII is een bijna vierkant werk, in de breedte met een aantal ruimtefuncties uitgebreid. Identiek met de enkele mitrailleurkazematten I en II zijn de twee maal twee privaatruimtes aan de binnen- en buitenzijde van de frontafzijdige buitenwand (zuidwest) met links en rechts daarvan de stalen deuren, welke toegang bieden tot een portaal. De door de verbreding ontstane binnenruimte (legeringslokaal manschappen) heeft tot gevolg dat de portalen middels een hoek van 90 ° verbonden zijn met een dubbele, T-vormige gangruimte. Aan de noordwest zijde zijn het legeringslokaal voor officieren en de telefooncentrale. Aan de zuidoost zijde bevinden zich het legeringslokaal voor manschappen en de kazematruimte voor mitrailleur met schietgat in de frontwand (noordoost). Tegen de frontwand bevindt zich nog een kleine waarnemingsruimte met gietstalen koepel. De twee ingangen worden vanuit de telefooncentrale en het legeringslokaal voor manschappen door middel van een geweerschietgat via de portalen gedekt. De buitenwanddikte bedraagt: NW 1.70 m en 2.20 m; NO 1.90 m en 2.40 m; ZO 1.80 m en ZW 1.90 m. De bovendekking bedraagt ongeveer 2.00 m gewapend beton. Werk VIII meet een grootste lengte van 15.80 m en een breedte van 16.20 m. Waardering De enkele mitrailleurkazemat VIII is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510365
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van stelling 08 Stelling bij Den Oever: Kazemat VIII (enkele mitrailleurkazemat) in Den Oever

stelling 02 Stelling bij Den Oever: Kazemat II (enkele mitrailleurkazemat)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT genummerd II. Deze enkele mitrailleurkazemat is vrijwel identiek aan de tegenover, aan de andere zij..

stelling 06 Stelling bij Den Oever: Kazemat VI (enkele mitrailleurkazemat met zoeklicht)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT MET ZOEKLICHT genummerd VI, heeft een vrijwel identieke doch spiegelbeeldig grondplan, ten opzich..

stelling 04 Stelling bij Den Oever: Kazemat IV (dubbele kanonkazemat)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De DUBBELE KANONKAZEMAT IV betreft het zwaarste werk binnen de Stelling bij Den Oever. Evenals kanonkazemat III heeft deze kaz..

stelling 07 Stelling bij Den Oever: VII (luchtdoelremise)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving LUCHTDOELREMISE VII betreft een rechthoekig gebouw met uiterst links, in het midden en uiterst rechts drie ingangen aan de zui..

stelling 16 Stelling bij Den Oever: Machinegebouw D

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving Ten zuidwesten van werk VIII gesitueerd MACHINEGEBOUW D. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De..

Kaart & Routeplanner