Meer dan 63.000 rijksmonumenten


stelling 02 Stelling bij Den Oever: Kazemat II (enkele mitrailleurkazemat) in Den Oever

Militair Object

de afsluitdijk (bij)
1777ZG Den Oever (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van stelling 02 Stelling bij Den Oever: Kazemat II (enkele mitrailleurkazemat)

Omschrijving ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT genummerd II. Deze enkele mitrailleurkazemat is vrijwel identiek aan de tegenover, aan de andere zijde van de autosnelweg gesitueerde enkele mitrailleurkazemat I en bestaat uit een rechthoekig gebouw. Boven de rechter ingang is het bestekjaar 1933 aangegeven. Aan de binnen- en buitenzijde van de frontafzijdige buitenwand (zuidwest) zijn twee maal twee privaatruimtes aangebracht. Links en rechts van de privaten bieden stalen deuren toegang tot twee portalen, middels een hoek van 90 ° verbonden met een T-vormige gangruimte. De twee ingangen worden vanuit de legeringslokalen voor manschappen en onderofficieren door middel van een geweerschietgat via de portalen gedekt. Aan het eind van de gangruimte is links de toegang naar de kazematruimte voor mitrailleur. Deze ruimte heeft een schietgat in de frontwand (noordoost). De buitenwanddikte bedraagt: NW en NO 2.30 m, ZO 1.80 m, ZW 1.80 m. De bovendekking bedraagt ongeveer 2.00 m gewapend beton. Werk II meet een grootste lengte van 13.90 m en een breedte van 12.40 m. Waardering De enkele mitrailleurkazemat II is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510364
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van stelling 02 Stelling bij Den Oever: Kazemat II (enkele mitrailleurkazemat) in Den Oever

stelling 08 Stelling bij Den Oever: Kazemat VIII (enkele mitrailleurkazemat)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT VIII is een bijna vierkant werk, in de breedte met een aantal ruimtefuncties uitgebreid. Identiek..

stelling 06 Stelling bij Den Oever: Kazemat VI (enkele mitrailleurkazemat met zoeklicht)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT MET ZOEKLICHT genummerd VI, heeft een vrijwel identieke doch spiegelbeeldig grondplan, ten opzich..

stelling 04 Stelling bij Den Oever: Kazemat IV (dubbele kanonkazemat)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De DUBBELE KANONKAZEMAT IV betreft het zwaarste werk binnen de Stelling bij Den Oever. Evenals kanonkazemat III heeft deze kaz..

stelling 07 Stelling bij Den Oever: VII (luchtdoelremise)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving LUCHTDOELREMISE VII betreft een rechthoekig gebouw met uiterst links, in het midden en uiterst rechts drie ingangen aan de zui..

stelling 16 Stelling bij Den Oever: Machinegebouw D

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving Ten zuidwesten van werk VIII gesitueerd MACHINEGEBOUW D. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)