Meer dan 63.000 rijksmonumenten


stelling 01 Stelling bij Den Oever: Kazemat I (enkele mitrailleurkazemat) in Den Oever

Militair Object

de afsluitdijk (bij)
1777ZG Den Oever (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van stelling 01 Stelling bij Den Oever: Kazemat I (enkele mitrailleurkazemat)

Omschrijving ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT genummerd I. Deze enkele mitrailleurkazemat is vrijwel identiek aan de tegenover aan de andere zijde van de autosnelweg gesitueerde enkele mitrailleurkazemat II en bestaat uit een rechthoekig gebouw. Boven de rechter ingang is het bestekjaar 1933 aangegeven. Aan de binnen- en buitenzijde van de frontafzijdige buitenwand (zuidwest) zijn twee maal twee privaatruimtes aangebracht. Links en rechts van de privaten bieden stalen deuren toegang tot twee portalen, middels een hoek van 90° verbonden met een T-vormige gangruimteDe twee ingangen worden vanuit de legeringslokalen voor manschappen en onderofficieren door middel van een geweerschietgat via de portalen gedekt. Aan het eind van de gangruimte is links de toegang naar de kazematruimte voor mitrailleur. Deze ruimte heeft een schietgat in de frontwand (noordoost). De buitenwanddikte bedraagt: NW en NO 2.30 m, ZO 2.30 m, ZW 1.80 m. De bovendekking bedraagt ongeveer 2.00 m gewapend beton. Werk I meet een grootste lengte van 14.20 m en een breedte van 12.80 m. De camouflagebeschildering uit de jaren '50 is nog tamelijk goed herkenbaar. Waardering De enkele mitrailleurkazemat I is als belangwekkend historisch-functioneel onderdeel van de Stelling bij Den Oever van algemeen belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510363
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van stelling 01 Stelling bij Den Oever: Kazemat I (enkele mitrailleurkazemat) in Den Oever

stelling 00 Stelling bij Den Oever: Tankhindernis

de afsluitdijk
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving TANKHINDERNIS gesitueerd aan de noordoostzijde van de kazematopstelling op het buiten- en binnentalud van de Afsluitdijk. De V..

stelling 05 Stelling bij Den Oever: Kazemat V (enkele mitrailleurkazemat met zoeklicht)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De ENKELE MITRAILLEURKAZEMAT MET ZOEKLICHT genummerd V, heeft een vrijwel identiek, doch spiegelbeeldig grondplan ten opzichte..

stelling 03 Stelling bij Den Oever: Kazemat III (enkele kanonkazemat)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De ENKELE KANONKAZEMAT III heeft een tamelijk ver frontwaarts geschoven positie op het schoppenvormig plateau en is vrijwel ge..

stelling 13 Stelling bij Den Oever: Machinegebouw A

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving Ten westen van werk III gelegen MACHINEGEBOUW A. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De toegang..

stelling 15 Stelling bij Den Oever: Machinegebouw C

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving Ten westen van werk VII gesitueerd MACHINEGEBOUW C. Het machinegebouw betreft een aangeaard, vrijwel rechthoekig werk. De toeg..

Kaart & Routeplanner