Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spaensweerd: stalgebouw met woning in Brummen

Kasteel Buitenplaats

Bronkhorsterweg 16
6971JA Brummen
Gelderland

Bouwjaar: 1857


Beschrijving van Spaensweerd: stalgebouw met woning

(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) STALGEBOUW MET WONING. Ten zuidwesten van het hoofdgebouw staat een op rechthoekige grondslag gebouwde stal uit 1857 (zie gevelsteen) onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt afgewolfd zadeldak met gesneden windveren. De voor-, en achtergevel kennen de traditionele baanderdeur indeling, hoewel de indeling van de achtergevel door het aanbrengen van twee moderne vensters op de verdieping is verstoord. Thans is de zolder van de stal geschikt gemaakt als logeerwoning. Tegen de zuidelijke zijgevel is een blokvormige woonhuis van latere datum gebouwd. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken witgepleisterde huis bestaat uit twee bouwlagen onder een plat dak. De gevels kennen een regelmatige vensterindeling met perisiennes. In de zuidwestgevel bevindt zich de toegangsdeur met bovenlicht in een portaal. Waardering STALGEBOUW MET WONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510326
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spaensweerd: stalgebouw met woning in Brummen

Spaensweerd: hoofdgebouw

Bronkhorsterweg 18
Brummen
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Spaensweerd). Blokvormig witgepleisterd huis op donkere plint gebouwd in neo-cl..

Spaensweerd: historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats Spaensweerd

Bronkhorsterweg 18
Brummen
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Spaensweerd. Eenvoudige en kl..

Spaensweerd: toegangshekken

Bronkhorsterweg 18
Brummen
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) TOEGANGSHEKKEN. Aan de Bronkhorsterweg twee toegangen naar de buitenplaats gemarkeerd door ..

Spaensweerd: koude bak

Bronkhorsterweg 18
Brummen
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.5) KOUDE BAK. In de moestuin staat een 19de-eeuwse rechthoekige koude bak van baksteen met nat..

De Wijde Landen

Bronkhorsterweg 15
Brummen
Huis "De "Wijde Landen". Blokvormig pand met verdieping onder omlopend schilddak gedekt met pannen. De risalerende middenpartij van de voorg..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)