Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Leidschendam

Kerkelijk Gebouw

Doctor van Noortstraat 88
2266HA Leidschendam (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1871-1873
Architect: E.J. Margry


Beschrijving van Pastorie

Inleiding Ter linkerzijde van de St.-Laurentiuskerk gesitueerde PASTORIE daterend uit 1871-1873 naar ontwerp van E.J. Margry in neo-renaissancistische bouwstijl. Omschrijving In baksteen opgetrokken pastorie op hardstenen plint bestaande uit een begane grond, verdieping en een kapverdieping op nagenoeg vierkante grondslag onder twee gekoppelde door maasleien gedekte zadeldaken met kleine steekkap boven de middenrisaliet van de voorgevel. Symmetrisch ingedeelde voorgevel ter breedte van drie travee├źn met een risalerende middentravee, bekroond door tuitgevel, waar zich de hoofdingang bevindt. De gevels worden geleed door enkele en samengestelde tweeledige schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten onder een decoratieve segmentboog en verlevendigd door siermetselwerk, met kleine rondbooglisenen in de tuitgevel, en gepleisterde speklagen, hardstenen cordonlijsten, lekdorpels en kraagstenen. Rondboogentree, geflankeerd door slanke zuiltjes, met siermetselwerk waarin dubbele houten paneeldeur met bovenlicht is opgenomen. Rechts in de voorgevel een klein keldervenster. De achtergevel en de zijgevels, die voorzien zijn van tuitgevels, zijn eenvoudiger, maar in stijl uitgevoerd. Achtergevel van eenlaags aanbouw gewijzigd. Het inwendige van de pastorie verkeert nagenoeg in de oorspronkelijke staat met onder meer een hal met marmeren vloer. Waardering Pastorie uit 1871-1873 van architect E.J. Margry is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarden alsmede de ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het kerkelijk complex. Voorts heeft de pastorie situationele waarde wegens de beeldbepalende ligging in de kern van Stompwijk. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, begin 1900. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510316
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Leidschendam

Sint-Laurentiuskerk

Doctor van Noortstraat 86
Leidschendam (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding R.K. ST.-LAURENTIUSKERK daterend uit 1871-1873 naar ontwerp van E.J. Margry in neo-gothische bouwstijl. Omschrijving In bakstee..

Boerderij met dwars woonhuis, dat rechts een onderkelderde opkamer heeft

Oosteinde 21
Leidschendam (Gemeente Leidschendam Voorburg)
BOERDERIJ uit de 17e eeuw met dwars woonhuis, dat rechts een onderkelderde opkamer heeft. Vensters met luiken en oude kozijnen. Gepleisterde..

Knipmolen

Kniplaan/Veurseweg ong.
Voorschoten
Molen. Ronde stenen watermolen.

Boerderij welke in goede staat bewaard is gebleven met opkamer, dwarstype

Vliet en Wegen 1
Voorschoten
17e eeuwse boerderij welke in goede staat bewaard is gebleven met opkamer, dwarstype.

Christina's hoeve

Westeindseweg 6
Zoeterwoude
"Christina's hoeve", boerderij in oorsprong XVII. Puntgevel met vlechtingen. Rechts een opkamer.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Leidschendam

Foto's (2)