Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kaaspakhuis in Leidschendam

Gebouw

Delftsekade 31
2266AJ Leidschendam (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1902
Architect: A. Romeyn Romeyn, A. A. Romeyn


Beschrijving van Kaaspakhuis

Inleiding KAASPAKHUIS in 1902 naar ontwerp van A. Romeyn tot stand gekomen en uitgevoerd in Overgangsarchitectuur. Omschrijving Kaaspakhuis van drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een gebroken zadeldak met zwarte kruispannen gedekt. De gepleisterde plint en de speklagen in de gevels van het woonhuis en koetshuis lopen door in die van het pakhuis. Op de begane grond in de voorgevel (noord) een dubbele opgeklampte getoogde inrijdeur met decoratieve gietijzeren roosters als in het koetshuis onder een segmentboog tussen twee vensters met luiken. Op de verdieping een rechtgesloten luik tussen twee vensters. Zolderverdieping met centraal luik tussen twee gietijzeren roosvensters en in de geveltop een hijsbalk. Wit geschilderd fries met opschrift N.V. Hollandsche Kaashandel. In de wit geschilderde zijgevel (west) vier vensterassen met rechtgesloten vensteropeningen en houten luiken. Inwendig op de begane grond een betegelde koelruimte en koelcel. Op de verdiepingen restanten van de oorspronkelijke stellingen en kaasplanken. Waardering Het kaaspakhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representatieve beelddrager van een belangrijke regionale en nationale economische ontwikkeling; de fabricage en handel in kaas. Het kaaspakhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de herkenbare typologie en de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van zowel in- als exterieur. De hoge ensemblewaarde wordt bepaald door de ruimtelijke en functionele samenhang met het aangrenzende woonhuis annex koetshuis. Van stedebouwkundig belang is de beeldbepalende situering aan de Delftsekade in Leidschendam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510312
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kaaspakhuis in Leidschendam

Woonhuis

Delftsekade 30
Leidschendam (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding WOONHUIS in 1902 naar ontwerp van A. Romeyn tot stand gekomen en uitgevoerd in Overgangsarchitectuur. Omschrijving Woonhuis va..

TB-huisje

Delftsekade 30
Leidschendam (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding TB-huisje daterend omstreeks 1910 behorende tot het complex bestaande uit woonhuis, koetshuis en kaaspakhuis. Omschrijving Eenv..

Twee ophaalbruggen van het sluiscomplex Sluis Leidschendam

Rijnlandsezijde/Leidsezij
Leidschendam (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Omschrijving De hoofdzakelijk in geklonken ijzeren H-profiel gebouwde enkele ophaalbruggen overspannen elk een breedte van 8.26 meter. De c..

"'t Waeghuis"

Delftsekade 16
Leidschendam (Gemeente Leidschendam Voorburg)
"'t Waeghuis". Restaurant de Zwaan. Pand met gepleisterde lijstgevel, met opkamer, 17e-18e eeuw.

't Regthuis

Delftsekade 14
Leidschendam (Gemeente Leidschendam Voorburg)
't Regthuis. Gepleisterd PAND met lijstgevel, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kaaspakhuis in Leidschendam

Foto's (2)