Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zeerust: tuinmanswoning in 's Gravenhage

Woonhuis

Westvlietweg 149
2495AG 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1889 1889 1889


Beschrijving van Zeerust: tuinmanswoning

Inleiding TUINMANSWONING daterend uit 1889 behorende tot de buitenplaats Zeerust. Omschrijving Op rechthoekige plattegrond opgetrokken tuinmanswoning, bestaande uit één bouwlaag onder met Hollandse pannen gedekt schilddak met pironnen. De in baksteen opgetrokken witgepleisterde gevels op zwart geschilderde plint zijn voorzien van muurankers en worden afgesloten door een kroonlijst. De vensters met houten kozijnen en waterdorpels zijn afgehangen met persiennes. Aan de noordzijde de éénlaags aanbouw uit 1972 op rechthoekige plattegrond, onder doorgetrokken dakschild. Voorgevel (west): in het midden van de gevel een vierruitsschuifvenster met tweeruitsbovenlicht en voorzetraam. Erboven een dakkapel met vierruitsvenster en een eenvoudig geprofileerde houten omlijsting. Links in de recente aanbouw een houten deur, onder een afdak op ijzeren palen. Zijgevel (zuid): twee openslaande vensters met tweeruitsbovenlicht. Op het dak een hoog opgemetselde bakstenen schoorsteen en rechts een recent dakraam. Achtergevel (oost): heeft links een lage uitbouw onder doorgetrokken dak, voorzien van twee zesruitsvensters met voorzetramen maar zonder persiennes (rechter venster in 1972 ingezet ter vervanging van een deur). Rechts om de hoek (noordgevel van de lage uitbouw) een nieuwe deur. In de oostgevel van de recente aanbouw rechts een klein hooggeplaatst raampje (van het toilet) en linksboven tegen de hoek een vierkant houten luikje. Zijgevel (noord) van de aanbouw heeft rechts een roosvenster. Waardering De tuinmanswoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarden vanwege de oorspronkelijke functie en de mate van gaafheid in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik van het exterieur. Voorts bezit de tuinmanswoning ensemblewaarde wegens de beeldbepalende ligging van de woning langs de Westvlietweg en de Vliet en uit de ruimtelijk-functionele samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510306
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zeerust: tuinmanswoning in 's Gravenhage

Zeerust: hoofdonderdeel

Westvlietweg 148
's Gravenhage
Inleiding HUIZE ZEERUST daterend uit 1899 en hoofdonderdeel van de historische buitenplaats. Omschrijving Blokvormig buitenhuis met in- e..

Zeerust: historische parkaanleg

Westvlietweg 148
's Gravenhage
Inleiding HISTORISCHE PARKAANLEG rond 1899 in Landschapsstijl aangelegd, onderdeel van de historische buitenplaats Zeerust. Omschrijving ..

Toegangshek met brug daterend, onderdeel van de buitenplaats Zeerust

Westvlietweg 148
's Gravenhage
Inleiding TOEGANGSHEK MET BRUG daterend uit het einde van de 19de eeuw en onderdeel van de buitenplaats Zeerust. Omschrijving Aan de West..

Ophaalbrug "de Nieuwe Tolbrug", ook wel "Kippetjesbrug" of "Kippebruggetje"

BY Hoekweg
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding OPHAALBRUG 'de Nieuwe Tolbrug' voor voetgangers en fietsers ligt in het verlengde van de Hoekweg op de grens van de gemeentes Voo..

Brugwachtershuisje bij ophaalbrug met aangebouwd gemak

Westvlietweg bij 150
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding Bij de ophaalbrug 'de Nieuwe Tolbrug' staat een BRUGWACHTERSHUISJE met aangebouwd gemak gebouwd in 1891-1892 met de kenmerken va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zeerust: tuinmanswoning in 's Gravenhage