Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluiswachterskantoor in Leidschendam

Weg En Waterwerk

Sluisplein 10
2266AV Leidschendam (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Sluiswachterskantoor

Omschrijving Sluiswachterskantoor bestaande uit één bouwlaag op L-vormige plattegrond onder haaks op elkaar geplaatste zadeldaken met leien in Rijndekking. De noklijn van de korte vleugel ligt iets lager dan die van de lange vleugel. In de oksel van beide vleugels een halfronde uitbouw met ingangspartij onder een zinken helmdak. Tegen het midden van de westgevel eveneens een halfronde uitbouw met ingangspartij. Het pand is opgetrokken in rode baksteen boven een hoge plint van hardstenen rusticablokken. De gevels zijn rijk gedecoreerd met natuurstenen waterslaglijsten, hoekblokken, consoles, wapenschilden, pilasters, tableaus en kopornamenten. De hoge in- en uitzwenkende geveltoppen van de kopgevels zijn voorzien van natuurstenen pinakels en voluutornamenten, de tuit wordt afgesloten door een fronton. Op de begane grond overwegend kruisvensters en in de geveltoppen houten luiken onder rondbogen. Boven de kleine vensters rollagen. De hoofdentree bevindt zich in het risaliet met topgevel aan de Delftsekade (zuidgevel). In totaal vijf dakkapellen onder zinken kapjes. Op de nok van de hoofdvleugel een gemetselde schoorsteen. Op een tableau in de voorgevel de geschiedenis van het sluiscomplex. Waardering Het sluiswachterskantoor is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van het negentiende eeuwse sluiscomplex van Leidschendam. Het sluiswachterskantoor is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de zeer rijk geornamenteerde Neo-Hollandse Renaissancestijl. Voorts is de sluiswachterswoning in hoge mate van stedebouwkundig belang vanwege de ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen en bezit de sluiswachterswoning situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging in het beschermde dorpsgezicht van Leidschendam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510296
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluiswachterskantoor in Leidschendam

Pand met lijstgevel

Sluisplein 13
Leidschendam (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Pand met lijstgevel, 18e eeuw.

Pand met verdieping en zadeldak

Sluisplein 14
Leidschendam (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Pand uit begin 19e eeuw met verdieping en zadeldak. Gevel met houten kroonlijst. Eenvoudige deuromlijsting met pilasters en hoofdgestel.

Pand met lijstgevel met gesneden consoles

Sluisplein 1
Leidschendam (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Pand met lijstgevel met gesneden consoles, 18e eeuw.

Dorpskerk (Leidschendam)

Delftsekade 7
Leidschendam (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Ned.Herv.Kerk. Achtzijdige centraalbouw 1652/4 en na 1696 herbouwd. In 1865 verminkt. Fraaie inventaris. Eikenhouten klokkenstoel met klok v..

Sluiswerken met lantaarns in de Vliet

Delftsekade 7
Leidschendam (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Sluiswerken met lantaarns in de Vliet, 19e-eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)