Tuinsieraden in Heino

Rozendaelseweg 3
8141NC Heino (gemeente Raalte)

Bouwjaar: 18e-20e eeuw

Beschrijving van Tuinsieraden

Omschrijving TUINSIERADEN bestaande uit a. tuinvaas b. twee tuinbeelden c. tuinbeeld d. pijnappelvormig ornament ad a.: tuinvaas in L.XVI-stijl, natuursteen, op voorplein, XIX; ronde vaas met rondlopende reliëfvoorstelling, ramskoppen en mascarons, waartussen festoenen; hoge ronde sokkel met vier pilasters; natuursteen. ad b.: twee tuinbeelden, wit marmer, XVIII-XIX, in de achtertuin, tegen de beukenhaag; vrouwenfiguren in draperieën; sokkels XX; cement. ad c.: tuinbeeld, hardsteen, XVIII, voorstellende Juno met pauw; inscriptie: "G.S. j.f." (ipso fecit); sokkel nieuw, cement; beeld staat in de moestuin. ad d.: pijnappelvormig ornament, XVIII, zandsteen; rond met acanthusbladen en vier wapens; sporen van polychromie; zeer waarschijnlijk is het ornament een pijlerbekroning; staat nu in de rotonde van de laan in het wandelbos. Waardering TUINSIERADEN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de kunst- en cultuurhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)