Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Windesheim, westelijk bouwhuis in Zwolle

Kasteel Buitenplaats

Windesheimerweg 2 A
8015PR Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 18e eeuw 1800 18e eeuw


Beschrijving van Huis te Windesheim, westelijk bouwhuis

Omschrijving onderdeel 3B: BOUWHUIS, XVIII. Inleidinng Aan weerszijden van het voorplein staan twee bouwhuizen. Omschrijving Aan de westzijde van het voorplein een bakstenen BOUWHUIS op rechthoekige plattegrond; één bouwlaag en een zolderverdieping onder schilddaken met grijze pannen; streng symmetrische gevelindeling; middenpartij concaaf terugspringend, met twee blindvensters aan weerszijden van getoogde nis; nissen met beelden (zie onder 6E); meerruits vensters. Het bouwhuis is gerestaureerd en heeft een woonbestemming. Waardering Het westelijke BOUWHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de cultuurhistorische en bijzondere architectonische waarden; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de karakteristieke ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510283
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Windesheim, westelijk bouwhuis in Zwolle

Huis te Windesheim, huisruïne

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 1: HUISRUïNE, XVII-XVIII. Restanten van de bakstenen kelderverdieping, die direct uit de gracht rijst; zware steu..

Huis te Windesheim, park met rozentuin

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG. De parkaanleg bestaat uit: a. voorterrein met voorplein; b. rozentuin en bloementuin; c. landschapsp..

Huis te Windesheim, oostelijk bouwhuis

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 3A: BOUWHUIS, XVIII. Inleiding Aan weerszijden van het voorplein staan twee bouwhuizen. Omschrijving Aan de oos..

Huis te Windesheim, toegangshek

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 4A: TOEGANGSHEK, XXa. Hek in L.XVI-stijl; natuursteen; vier geblokte kruispijlers, waarvan de twee middenpijlers het..

Huis te Windesheim, hek zij-ingang

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 4B: Het HEK van de zij-ingang, XIXc. Het hek staat op de dam in de westelijke arm van de buitengracht: twee dunne ro..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis te Windesheim, westelijk bouwhuis in Zwolle

Foto's (1)