Huis te Windesheim, oostelijk bouwhuis in Zwolle

Windesheimerweg 2

Beschrijving van Huis te Windesheim, oostelijk bouwhuis

Omschrijving onderdeel 3A: BOUWHUIS, XVIII. Inleiding Aan weerszijden van het voorplein staan twee bouwhuizen. Omschrijving Aan de oostzijde van het voorplein een bakstenen BOUWHUIS op rechthoekige plattegrond; één bouwlaag en een zolderverdieping onder schilddaken met grijze pannen; streng symmetrische gevelindeling; middenpartij concaaf terugspringend, met twee blindvensters aan weerszijden van getoogde nis; nissen met beelden (zie onder 6E); meerruits vensters. Het bouwhuis is gerestaureerd en heeft een woonbestemming. Waardering Het oostelijke BOUWHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de cultuurhistorische en bijzondere architectonische waarden; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de karakteristieke ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)