Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van L.F. de Bruyn in Zeist

Graf Begraafplaats

Utrechtseweg 60
3704HE Zeist
Utrecht

Bouwjaar: 1861


Beschrijving van Grafmonument van L.F. de Bruyn

Inleiding In 1853 werd door het bestuur van de rooms-katholieke St. Joseph parochie te Zeist een begraafplaats aangelegd achter de uit 1846 daterende kerk. De begraafplaats werd in 1976 gesloten. Begin jaren '80 is de kerk afgebroken. Op deze begraafplaats bevindt zich ter rechterzijde van het hoofdpad, in het achterse gedeelte, de graftombe van L.F. de Bruyn. De bescherming van het object Utrechtseweg 60 richt zich met specifiek op deze tombe. Mogelijk is de tombe van de hand van de beeldhouwer Georges, die twee jaar eerder een dergelijke tombe maakte voor de begraafplaats te Driebergen (Kerkplein). Omschrijving Natuurstenen GRAFMONUMENT in de vorm van een sarcofaag, van Leonardus Franciscus de Bruin, overleden op 23 april 1861. De tombe heeft een rechthoekig grondplan. De hoeken van de tombe zijn zwaarder aangezet in de vorm van pilasters. De plint van de tombe risaleert, echter niet zover als de pilasters, en is afgewerkt met een kymation. De deksel van de tombe heeft een zadeldakvorm met vlakke rechte zijden en een klein overstek, waaronder een eierlijst is aangebracht. Op de schuine zijden van de deksel staat een tekst, die nauwelijks meer leesbaar is. Over het voeteneinde van de tombe ligt een gebeeldhouwd stenen kleed met kwasten aan de uiteinden. Aan het hoofdeinde van de tombe is een Alfa-Omega symbool, uitgevoerd in brons, bevestigd. Waardering Het op de voormalige rooms-katholieke begraafplaats gelegen grafmonument van L.F. de Bruyn uit 1861 is van cultuurhistorische waarde alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege de weinig voorkomende en fraai vormgegeven sarcofaagvorm met half afgeschoven stenen kleed en neo-classicistische decoraties. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510280
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument van L.F. de Bruyn in Zeist

Lenteleven

Utrechtseweg 64
Zeist
LENTELEVEN. Neoclassicistisch LANDHUIS, witgepleisterd met vooruitspringende middenpartij, daklijst versierd met vazen.

Veldheim

Utrechtseweg 69
Zeist
Inleiding Buitenplaats Veldheim, bestaande uit een landhuis gebouwd in 1908-1909 in opdracht van burgemeester C.J. Clotterbooke Patijn van ..

Ma Retraite

Utrechtseweg 67
Zeist
Inleiding De geschiedenis van de buitenplaats `Ma Retraite' gaat terug tot 1815 toen de familie Kilian de fundamenten legde voor het nieuwe..

boerderij

Kroostweg 7
Zeist
Omschrijving onderdeel 3. BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats de Brink. Ten oosten van het hoofdgebouw, op de grens van par..

kasteel buitenplaats

Utrechtseweg 82
Zeist
Omschrijving onderdeel 1. HOOFDGEBOUW (De Brink). Exterieur ALGEMEEN: Het witgepleisterde landhuis dateert uit 1856 en is opgetrokken i..

Kaart & Routeplanner