Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten tuinhuis in Zeist

Tuin Park Landgoed

Acacialaan 18 A
3707EV Zeist
Utrecht

Bouwjaar: 1919


Beschrijving van Houten tuinhuis

Inleiding Dit houten tuinhuis is in 1919 naar ontwerp van bouwkundige M.J. Boot gebouwd door de NV Nederlandse Meubelindustrie Van Dijk en Co., samen met de ervoor gelegen houten villa. Het was oorspronkelijk bedoeld als verkoopvoorbeeld en entourage voor houten tuinmeubelen van de genoemde firma. De rijksbescherming is alleen van toepassing op het tuinhuis. Omschrijving Op een wigvormig perceel tussen de Acacialaan en Dalweg gelegen TUINHUIS van één bouwlaag op een van oorsprong T-vormige plattegrond, dat sinds 1951 door een in stijl uitgevoerde uitbreiding aan de noordzijde een min of meer rechthoekige plattegrond heeft gekregen onder haaks op elkaar staande zadeldaken, waarvan de met riet gedekte dakschilden oversteken. Alle gevelzijden zijn opgebouwd uit verticaal aangebrachte messing- en groef planken. Deze zijn met geteerde berkenhouten stammetjes bedekt, die zich naar boven toe als een boom vertakken. De voorgevel aan de zuidzijde heeft een veranda onder een zadeldak dat op de hoeken gesteund wordt door ronde, houten pijlers. De top onder het zadeldak was oorspronkelijk opgevuld met houten berkenstammetjes, maar deze zijn eertijds verwijderd. De veranda is via een dubbele deur met zijlichten te betreden. Alle ramen hebben hier een diagonale roedenindeling. De huidige achtergevel, stammend uit 1951, bestaat uit een topgevel, waarin de hoofdingang is geplaatst. In de nok bevindt zich een klein klapraam. De rechter zijgevel heeft een topgevel, waarin een dubbel draaivenster met diagonale roedenindeling is gezet. In de top bevindt zich een klein venster met diagonale roedenindeling. Links van de topgevel is een iets teruggelegen zesruitsvenster, dat als windscherm dient voor de veranda. Rechts van de topgevel is de uitbreiding van 1951 aangebouwd. Deze heeft een zadeldak, waarvan de nok haaks staat op het dak van de hiervoor omschreven gevel. In deze uitbreiding bevindt zich een dubbel draaivenster met diagonale roedenindeling, die in de oorspronkelijke achtergevel (noordzijde) van voor de uitbreiding heeft gezeten. De linker zijgevel is vrijwel conform de hierboven beschreven rechter zijgevel. De plattegrondindeling bestaat uit een keuken met toilet in de uitbouw van 1951, van waaruit een korte gang langs de oostgevel naar de woonkamer loopt. In de gang is een steile trap naar de zolderverdieping die thans als slaapruimte gebruikt wordt. Waardering Het houten tuinhuis is van cultuurhistorische waarde vanwege de vroegere functie als verkooppunt van houten tuinmeubelen van een lokale fabriek. Van architectuurhistorisch belang vanwege opmerkelijke architectuur onder meer vormgegeven door middel van boomstammetjes op de gevels en als voorbeeld van een zeldzaam bouwtype. Ook van ensemblewaarde als onderdeel van een vroeg twintigste-eeuwse villawijk in Zeist. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510271
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten tuinhuis in Zeist

Wingerdhof

Boulevard 16
Zeist
Inleiding Villa Berkenhof, thans Wingerdhof genaamd, gebouwd in 1910 door architect J. Stuivinga als eigen woonhuis. In het ontwerp zijn in..

De Dieptetuin

Van Tetslaan 2
Zeist
Inleiding Door de Van Tetslaan, Valckenboschlaan, Burgemeester van Tuylllaan en Lindenlaan omsloten en grotendeels door bebouwing aan het o..

Houten villa

Prof. Lorentzlaan 64
Zeist
Inleiding Houten villa gebouwd in 1920 naar ontwerp van en uitgevoerd door Franz Scherrer, een Duitse fabrikant van uitneembare en verplaat..

Watertoren Utrechtse Waterleiding Maatschappij

Bergweg 24
Zeist
Inleiding Watertoren, in 1896 gebouwd naar eigen ontwerp en in opdracht van de Utrechtse Waterleiding Maatschappij. Deze maatschappij kwam ..

Begraafplaats Parkaanleg

Bergweg 21
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 1 De PARKAANLEG van de eerste algemene Zeister begraafplaats is afgebakend door de Bergweg aan de oostzijde, ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Houten tuinhuis in Zeist

Foto's (1)