Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenbosch: tuinmanswoning in Zeist

Kasteel Buitenplaats

Driebergseweg 7 c
3708JA Zeist
Utrecht

Bouwjaar: 1840
Architect: J.D. Zocher jr.


Beschrijving van Molenbosch: tuinmanswoning

Omschrijving complexonderdeel 5 Een evenwijdig aan de oprijlaan gelegen vrijstaande TUINMANSWONING van één bouwlaag op kruisvormige plattegrond onder een met Hollandse pannen gedekt samengesteld schilddak. De hoofdvorm kenmerkt zich door een in het midden geplaatst hoofdvolume van twee bouwlagen met voorsprong, waarvan de nok haaks op de weg staat, dat door een bouwvolume van één bouwlaag met de nok evenwijdig aan de weg wordt geflankeerd. Alle gevels zijn bepleisterd en wit gesausd. De voorgevel aan de zuidwestzijde heeft in de eerste bouwlaag, over de gehele breedte van het hoofdvolume, een samengesteld roedenvenster met luiken dat is opgebouwd uit een dubbele deur met zijlichten. Direct hierboven is een geprofileerde cordonlijst aangebracht die in de flankerende bouwvolumes onder de bakgoot door loopt. Deze bouwvolumes hebben aan de voorzijde een zesruits stolpraam gekregen. In de tweede bouwlaag van het hoofdvolume is een serliana-venster geplaatst. De achtergevel is wat de hoofdstructuur betreft overeenkomstig de voorgevel. Het hoofdvolume heeft hier echter een kleinere voorsprong. In de tweede bouwlaag is een tweelichtsvenster met rondboogvormig bovenlicht aangebracht. Rechts van het hoofdvolume is een deur geplaatst. De zich aan deze zijde bevindende aanbouw onder zadeldak valt buiten de bescherming. De rechter zijgevel heeft in de eerste bouwlaag een venster conform de voorgevel en in de verdieping een tweeruits-rondboogvenster. De linker zijgevel is conform de rechter zijgevel. Waardering complexonderdeel 5 De tuinmanswoning is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype en als onderdeel in het oeuvre van J.D. Zocher jr. Tevens van ensemble waarde als onderdeel van de buitenplaats Molenbosch. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510248
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molenbosch: tuinmanswoning in Zeist

Molenbosch: koetshuis

Driebergseweg 7b
Zeist
Omschrijving Langs de oprijlaan gelegen KOETSHUIS van anderhalve bouwlaag onder afgeplat zadeldak met wolfeind, met de nok haaks op de opri..

Molenbosch: landhuis

Driebergseweg 7
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 1 Het LANDHUIS Molenbosch is gebouwd op een plaatselijk verhoogd terrein, gevormd door aarde die vrijkwam bij..

Molenbosch: tuinprieel

Driebergseweg 7
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 2 Houten TUINPRIEEL van één bouwlaag op zeshoekige plattegrond, bestaande uit een met panelen dichtgezette ..

Molenbosch: kippenpaleis

Driebergseweg 7
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 3 Een uit baksteen opgetrokken KIPPENPALEIS van één bouwlaag, op zeshoekige plattegrond onder een met bitum..

Molenbosch: park

Driebergseweg 7a-c
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 6 De hoofdingang van het landschappelijk aangelegde PARK Molenbosch wordt gevormd door een oprijlaan die zich..

Kaart & Routeplanner

Route naar Molenbosch: tuinmanswoning in Zeist