Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenbosch: koetshuis in Zeist

Kasteel Buitenplaats

Driebergseweg 7 b
3708JA Zeist
Utrecht

Bouwjaar: 1845-1855


Beschrijving van Molenbosch: koetshuis

Omschrijving Langs de oprijlaan gelegen KOETSHUIS van anderhalve bouwlaag onder afgeplat zadeldak met wolfeind, met de nok haaks op de oprijlaan. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Alle vensters, met uitzondering van de stalvensters in de zijgevels, hebben licht getoogde strekken. De voorgevel, aan de zuidwestzijde, is twee assen breed waarin twee grote dubbele koetsdeuren zijn geplaatst. Boven de deuren is een houten geprofileerde kroonlijst aangebracht. In de halve bouwlaag hierboven bevinden zich drie vensters met schuiframen, waarvan de middelste iets hoger is. De deels afgeplatte gevel wordt met een geprofileerde kroonlijst afgesloten. Op de hoeken zijn natuurstenen dekplaten gezet. De achtergevel is geheel blind met uitzondering van een venster op de halve verdieping. De rechter zijgevel is vijf vensterassen breed, waarin vier rondboogvormige stalvensters zijn gezet met gelijkvormige strekken. Op de tweede as van links bevindt zich een deur met rondboogvormig bovenlicht. De linker zijgevel heeft een gelijk aantal vensterassen, maar is anders ingedeeld. Op de derde as van links bevindt zich een deur met een dichtgemetseld rondboogvormig bovenlicht. Rechts hiervan is een dichtgemetseld stalvenster geplaatst, waarnaast een stalvenster is gezet conform de overige stalvensters. Geheel links bevinden zzicht twee identieke stalvensters. In de dakschilden zijn een aantal moderne dakkapellen onder plat geplaatst, die van ondergeschikt belang zijn en bijgevolg buiten de bescherming vallen. Waardering Het koetshuis is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype alsmede van ensemble waarde als onderdeel van de buitenplaats Molenbosch. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510247
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molenbosch: koetshuis in Zeist

Molenbosch: tuinmanswoning

Driebergseweg 7c
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 5 Een evenwijdig aan de oprijlaan gelegen vrijstaande TUINMANSWONING van één bouwlaag op kruisvormige platt..

Molenbosch: landhuis

Driebergseweg 7
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 1 Het LANDHUIS Molenbosch is gebouwd op een plaatselijk verhoogd terrein, gevormd door aarde die vrijkwam bij..

Molenbosch: tuinprieel

Driebergseweg 7
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 2 Houten TUINPRIEEL van één bouwlaag op zeshoekige plattegrond, bestaande uit een met panelen dichtgezette ..

Molenbosch: kippenpaleis

Driebergseweg 7
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 3 Een uit baksteen opgetrokken KIPPENPALEIS van één bouwlaag, op zeshoekige plattegrond onder een met bitum..

Molenbosch: park

Driebergseweg 7a-c
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 6 De hoofdingang van het landschappelijk aangelegde PARK Molenbosch wordt gevormd door een oprijlaan die zich..

Kaart & Routeplanner

Route naar Molenbosch: koetshuis in Zeist