Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenbosch: kippenpaleis in Zeist

Tuin Park Landgoed

Driebergseweg 7
3708JA Zeist
Utrecht

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Molenbosch: kippenpaleis

Omschrijving complexonderdeel 3 Een uit baksteen opgetrokken KIPPENPALEIS van één bouwlaag, op zeshoekige plattegrond onder een met bitumen gedekt tentdak met overstek, dat op de hoeken door schoren met ajourwerk ondersteund wordt. De gesneden daklijst is van recente datum. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen in kruisverband en zijn opgesierd met horizontale banden en een zaagtandlijst van geel baksteen die aan elke zijde onderbroken wordt door een verdiept liggend rondboogveld. In drie van deze velden is aan de bovenzijde een rondvenster gezet met een vierpas-roeden motief, dat omvat is door een rollaag. Twee velden zijn blind, terwijl in één veld aan de noordzijde een rondboogvormige houten deur is gezet. Achter deze deur bevindt zich een korte gang met houten wanden, waarin onderaan luiken zijn aangebracht om de gelegde eieren te kunnen pakken. Vijf velden hebben in de omgaande plint een kleine, getoogde ingang bestemd voor de kippen. Een uit geel baksteen gemetselde rondboogvormige strek sluit het veld af. Boven deze strekken is een omgaande muizetandlijst aangebracht, waarin zowel rode als gele baksteen is verwerkt. Om het kippenpaleis is een uit rode en gele baksteen gemetselde stoep aangebracht. Als gevolg van verzakking is op een aantal plaatsen een cementlaag aangebracht. Waardering complexonderdeel 3 Het kippenpaleis is van architectuurhistorisch en typologisch belang vanwege de fraaie detaillering alsmede van ensemble waarde als onderdeel van de buitenplaats Molenbosch. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510246
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molenbosch: kippenpaleis in Zeist

Molenbosch: landhuis

Driebergseweg 7
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 1 Het LANDHUIS Molenbosch is gebouwd op een plaatselijk verhoogd terrein, gevormd door aarde die vrijkwam bij..

Molenbosch: tuinprieel

Driebergseweg 7
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 2 Houten TUINPRIEEL van één bouwlaag op zeshoekige plattegrond, bestaande uit een met panelen dichtgezette ..

Molenbosch: park

Driebergseweg 7a-c
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 6 De hoofdingang van het landschappelijk aangelegde PARK Molenbosch wordt gevormd door een oprijlaan die zich..

Molenbosch: tuinmanswoning

Driebergseweg 7c
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 5 Een evenwijdig aan de oprijlaan gelegen vrijstaande TUINMANSWONING van één bouwlaag op kruisvormige platt..

Molenbosch: koetshuis

Driebergseweg 7b
Zeist
Omschrijving Langs de oprijlaan gelegen KOETSHUIS van anderhalve bouwlaag onder afgeplat zadeldak met wolfeind, met de nok haaks op de opri..

Kaart & Routeplanner

Route naar Molenbosch: kippenpaleis in Zeist