Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenbosch: tuinprieel in Zeist

Tuin Park Landgoed

Driebergseweg 7
3708JA Zeist
Utrecht

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Molenbosch: tuinprieel

Omschrijving complexonderdeel 2 Houten TUINPRIEEL van één bouwlaag op zeshoekige plattegrond, bestaande uit een met panelen dichtgezette achterzijde en opengewerkte zijgevels en voorgevel. Het met bitumen gedekte tentdak heeft een overstek dat aan de voor- en zijgevels door vier houten stijlen met eenvoudige kapiteel-beëindiging ondersteund wordt. Hiertussen is een met ajourwerk verfraaid hekwerk met vier hekpijlers gezet. Deze hekpijlers hebben een beëindiging conform de dragende pijlers. De open voorzijde heeft onder de nok een niet dragende middenstijl,waarop een console met ajourwerk is gezet. Deze middenstijl is aan de onderzijde afgewerkt conform de hekpijlers en de dragende pijlers. Tussen de hoekstijlen en de middenstijl zijn twee diagonaal geplaatste regels gezet,waartussen ajourwerk is bevestigd. Deze oplossing is ook in de zijgevels toegepast. Het prieeltje heeft een gemetselde vloer,waarop een houten tafel is geplaatst. Tegen de panelen van de achterwand is een eenvoudige houten bank op schoren vastgezet. De tafel is van ondergeschikt belang en valt derhalve buiten de bescherming. Waardering complexonderdeel 2 Het tuinprieel is van architectuurhistorische waarde vanwege detaillering en bouwtype alsmede van ensemble waarde als functioneel onderdeel van de buitenplaats Molenbosch. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510245
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molenbosch: tuinprieel in Zeist

Molenbosch: landhuis

Driebergseweg 7
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 1 Het LANDHUIS Molenbosch is gebouwd op een plaatselijk verhoogd terrein, gevormd door aarde die vrijkwam bij..

Molenbosch: kippenpaleis

Driebergseweg 7
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 3 Een uit baksteen opgetrokken KIPPENPALEIS van één bouwlaag, op zeshoekige plattegrond onder een met bitum..

Molenbosch: park

Driebergseweg 7a-c
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 6 De hoofdingang van het landschappelijk aangelegde PARK Molenbosch wordt gevormd door een oprijlaan die zich..

Molenbosch: tuinmanswoning

Driebergseweg 7c
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 5 Een evenwijdig aan de oprijlaan gelegen vrijstaande TUINMANSWONING van één bouwlaag op kruisvormige platt..

Molenbosch: koetshuis

Driebergseweg 7b
Zeist
Omschrijving Langs de oprijlaan gelegen KOETSHUIS van anderhalve bouwlaag onder afgeplat zadeldak met wolfeind, met de nok haaks op de opri..

Kaart & Routeplanner

Route naar Molenbosch: tuinprieel in Zeist